Humanisté podle Jana Tamáše nabízejí voličům jiné alternativy.

Humanisté podle Jana Tamáše nabízejí voličům jiné alternativy. | foto: David Votruba, iDNES.cz

Humanisté odmítají NATO a přijímací zkoušky

  • 31
Žádná ze současných politických stran nemá myšlenky, které by českou společnost mohly vyvést ze slepé uličky, tvrdí předseda Humanistické strany Jan Tamáš. Voličům v on-line rozhovoru tlumočil priority své strany: větší účast na rozhodování a více žen v parlamentu i vládě.

Přejít na volební speciál

Humanistická strana prosazuje také vystoupení České republiky z NATO. Podle předsedy humanistů Jana Tamáše klasický ozbrojený konflikt ve střední Evropě v nejbližší dekádě či dvou nehrozí. V případě války s teroristy může členství v NATO Česku spíše ublížit.

"NATO je vojenský nástroj USA, který USA využívá k prosazování svých zahraničních geopolitických zájmů. Nevidíme důvodu, proč jim v tom napomáhat," uvedl Tamáš v on-line rozhovoru iDNES.

ODPOVĚDI JANA TAMÁŠE ČTĚTE ZDE

Humanisté by také zrušili přijímací zkoušky na střední a vysoké školy, které podle nich brání lidem ve vzdělávání. "Vzdělání musí být hrazeno ze státního rozpočtu. Pokud budou v naší zemi bydlet vzdělaní lidé, ucítíme přínos toho všichni," vysvětluje Jan Tamáš.

Toho, že by vysoké školy nával studentů v prvním ročníku nezvládly, se nebojí. Kvalita by se podle něj snížila krátkodobě. "Učitelů je dost, jen dnes většinou podnikají či se věnují jiné práci, protože platy ve školství jsou stále mizerné."

Na otázku, s kolika procenty ve volbách počítá, neodpověděl. Humanistická strana chce rozšířit své návrhy k co největšímu počtu lidí, tvrdí Jan Tamáš. Češi jsou podle něj čím dál více nespokojeni a znechuceni politikou. Proto jsou podle humanistů zapotřebí jiné alternativy.

Ve volebním programu humanisté slibují referendum o důležitých rozhodnutích, přímou volbu prezidenta, ale i starostů a představitelů nejvyšších orgánů státní moci a také zákon o politické odpovědnosti, který by umožnil zvolené politiky odvolat.

Humanistická strana byla založena v roce 1996 pod názvem Humanistická aliance a od té doby se pravidelně účastní voleb na všech úrovních. Ve volbách do Evropského parlamentu před dvěma roky dostala přes tři tisíce hlasů, tedy 0,17 procenta.

Do parlamentních voleb jde Humanistická strana jen v Praze. O zvolení bude usilovat 36 kandidátů, většině je kolem třiceti let.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video