Budova ministerstva vnitra v Praze na Letné.

Budova ministerstva vnitra v Praze na Letné. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Huawei získala zakázku pro ministerstvo vnitra, rizika zde údajně nejsou

  • 56
Čínská firma Huawei získala zakázku na dodávku síťových přepínačů pro ministerstvo vnitra a policejní prezidium. Uspěla s požadavkem na 2,1 milionu korun, ostatní nabídky byly dražší. Ministerstvo vnitra podle oficiálního prohlášení využití síťových komponent od Huawei jako riziko nevidí.

Ministerstvo vnitra vypsalo zakázku na modernizaci síťových prvků za víc než 19 milionů korun. Měla čtyři části, Huawei usilovala o všechny a získala jednu. Síťové přepínače nabídla spolu s firmou Huatech výrazně levněji než konkurence, další dvě nabídky byly na 3,4 milionu a 4,6 milionu korun. Informoval o tom server Lupa.cz.

Podle informací serveru Ekonomický-denik.cz smlouva ještě nebyla uzavřena a firmy mají stále 15 dní na to podat proti rozhodnutí námitku.

Podle vrchní komisařky Evy Kropáčové z policejního prezidia České republiky žádné riziko nehrozí. ,,Policie České republiky nepoužívá technologie uvedené firmy v takových oblastech, kde by hrozilo byť potencionální riziko úniku utajovaných nebo citlivých informací.“, napsala Kropáčová iDNES.cz. Dodala také, že policie používá uvedenou techniku pouze v rámci vnitřní infrastruktury bez spojení na internet.

Před používáním technologií čínských společností Huawei a ZTE v prosinci varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Hardware a software těchto firem označil za bezpečnostní riziko. Na základě varování úřadu Generální finanční ředitelství vyřadilo Huawei z veřejné zakázky za půl miliardy korun na vybudování portálu Moje daně. Firma se proti varování NÚKIB ohradila, vystoupila proti němu i čínská ambasáda.

Stát vyšachoval Huawei z obří zakázky. Je to diskriminace, tvrdí firma

Takzvané switche budou umístěny v budovách policejního prezidia a organizace Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra. V síti, pro kterou jsou určeny, se aktuálně využívají prvky od Hewlett Packard a další čínské společnosti Lenovo, píše Lupa.cz.

Huatech a Huawei dodaly policejnímu prezidiu switche a další síťové komponenty už dřív. Obě firmy dodávají i pro resort ministerstva vnitra, například prostřednictvím státního podniku NAKIT. Mezi největší zákazníky Huatech a Huawei z veřejného sektoru patří Česká televize, Lesy České republiky, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) nebo ČD-Telematika, píše Lupa. Huatech také dodává technologie do energetické společnosti ČEZ a pro Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Varování NÚKIB před technologiemi čínských firem opakovaně bagatelizoval prezident Miloš Zeman a varoval před odvetou Číny vůči českým firmám. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by se kybernetická bezpečnost měla řešit na celoevropské úrovni. Bezpečnostní výhrady vůči Huawei zaznívají také v některých dalších evropských zemích i ve Spojených státech.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video