Horko a sucho má v srpnu pokračovat

  • 71
Dobrá zpráva pro milovníky slunečného léta: srpen má být horký stejně jako předchozí týdny v červenci. Sucho bude zřejmě ještě větší. Zemědělci očekávají nejhorší úrodu za dvacet let. "Léto bude celkově teplejší a sušší než loni," potvrzuje pražský klimatolog Michal Žák.

Podle názoru odborníků z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze jsou devadesátá léta teplejší než předchozí dekády.

"Částečně je to způsobeno globálním oteplováním, ale nějak zvlášť velký problém v tom zatím nevidím. Je normální, že se střídají série teplejších a studenějších let," uvedl Žák.

Teplo a zase teplo
Lidé, kterým horké a suché léto nedělá dobře nebo jim ničí úrodu, zřejmě nebudou mít velkou radost. V srpnu má totiž stejné počasí pokračovat.

"Srpen bude teplotně nadprůměrný a srážkově naopak podprůměrný," říká Žákův kolega Vladimír Brůžek.

Předpověď počasí
Aktuální snímky radaru ČHMÚ
Místa, kde je zakázáno koupání

Nejtepleji bude zřejmě první srpnový týden, kdy se mají teploty vyšplhat ke třiceti stupňům.

Ve druhém týdnu se má o dva stupně ochladit, stejně tak i v tom následujícím. Nadále však bude velmi teplo, kolem šestadvaceti stupňů.

Meteorologové však zároveň upozorňují, že dlouhodobější předpověď má zhruba šedesátiprocentní spolehlivost.

Radost z horkého léta nemají lidé, kterým mizí voda ze studní, ani chovatelé ryb. Kvůli tomu, že je v chovných nádržích málo vody, nemohou ryby dostávat takové množství potravy, jaké potřebují.

"Kdybychom ryby přikrmovali jako normálně, nepřežily by to," uvedl ředitel Českého rybářství v Mariánských Lázních Miroslav Dvořák. Vysoká koncentrace krmiva by totiž ryby zabila. Rybáři proto očekávají menší přírůstky. Občasný déšť nepomáhá. Vláhu pohltí vyprahlé lesy a pole, do rybníků však čerstvá voda nepřiteče.

Jako před dvaceti lety
Zemědělci se letos budou muset smířit s mnohem nižšími výnosy. Zažívají zřejmě nejhorší období za posledních dvacet let.

"Ten první odhad sklizně počítá s produkcí zhruba šest milionů tun. To by znamenalo nejnižší sklizeň obilovin od roku 1979," řekl pro rozhlasovou stanici BBC ministr zemědělství Jaroslav Palas.

"Je to nejhorší rok od revoluce, čeká nás rekordní ztráta za posledních čtrnáct let," posteskl si před třemi dny také agronom firmy Beskyd Agro Slavomír Bača. Největší ztráty očekávají hlavně u výnosů z řepky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video