Nemocnice Na Homolce

Nemocnice Na Homolce | foto: Radek Cihla, MAFRA

Homolka si opět řídí nákupy a ekonomiku, dřív za to platila 40 milionů

  • 2
Nemocnice Na Homolce si od dubna vede účetnictví i ekonomiku. Dříve to za ni dělala její dceřiná firma Holte, s. r. o. Existuje podezření, že díky vyvedení hospodaření a zakázek do dvou firem dokázalo bývalé vedení odsát z nemocnice stamiliony korun. Kvůli podezření z ovlivňování tendrů a úplatkům je obžalováno sedm lidí.

„Všechny kroky směřovaly k tomu, aby se nám 1. dubna 2015 podařilo převést účetnictví a veškerou ekonomickou agendu zpět do Nemocnice Na Homolce,“ sdělil ve čtvrtek ředitel Nemocnice Na Homolce Ivan Oliva s tím, že se tento záměr podařil a vedení již zahájilo převod činnosti firmy Holte pod nemocnici.

Oliva je ve funkci půl roku. Zrušit dceřiné společnosti byl jeden z prvních úkolů, které od ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka dostal (více čtěte zde).

Nemocnice Na Homolce má dvě dceřiné firmy - Holte a Holte Medical. Pod ně spadají další dvě společnosti, z nichž jedna provozuje firemní mateřskou školu a pod druhou spadá program pro Homolka Premium Care nabízející nadstandardní služby.

Nakupovat budou jinde a za jiné peníze

Nemocnice plánuje, že ještě do konce letošního roku přesoutěží nákupy za 590 milionů korun. Mimo jiné by nemocnice chtěla přesoutěžit nákup zdravotnického materiálu, léčiv a zdravotnické techniky. Například šicí materiál, defibrilátory nebo roušky. Mezi přesoutěžené nákupy ale bude patřit i robotický systém Da Vinci.

Nemocnice na tyto firmy převedla v podstatě veškeré důležité pravomoce. Holte Medical měla na starost zakázky a nákup přístrojové techniky. Pod firmu Holte spadala veškerá ekonomika včetně účetnictví. „Byly vyvedeny mimo nemocnici. Dceřiná společnosti Holte byla ta, která ekonomicky vedla nemocnici. To znamená, že to bylo zcela opačně, než je standardní,“ popsal Oliva. Ten použil příměr k lidskému tělu s tím, že „srdce bylo vyvedeno mimo tělo“.

Holte skončí letos, Holte Medical asi v roce 2016

Homolka firmě Holte platila 40 milionů ročně. Její vedení odhaduje, že po převzetí firmy se dostane s náklady pod 30 milionů. Mimo jiné tím, že část zaměstnanců Holte bude muset odejít.

Nemocnice chce činnosti firem Holte a Holte Medical postupně ukončit. První by mohla skončit do konce letošního roku, další odhadem příští rok. Školka i servis pro platící klienty nemocnici zůstanou.

Podle současného ředitele nemocnice nejde činnosti firem utlumovat rychleji. „Představy, že jsme mohli okamžitě ukončit vztahy se společností Holte, je lichá. Pokud bychom to udělali, tak by tělo, dovolíte-li mi tento příměr v prostředí medicíny, okamžitě zemřelo, protože by mu chyběl oběh. My jsme se ale museli připravit na transplantaci. A ta se povedla,“ dodal Oliva.

„Nemocnice Na Homolce byla, bohužel, nestandardně vedena. Nebyl tu vůbec žádný úsek ekonomiky, ani obchodu a nákupu,“ popsal Oliva, který proto obsadil pozici ekonomického náměstka Martinem Dařílkem. Náměstkyní pro obchod a zdravotní péči se v prosinci stala Jaroslava Němcová. Ta zajišťuje jednání s pojišťovnami a obchodní činnost včetně nákupu.

V říjnu nové vedení změnilo orgány Holte a později sáhla i do zbylých firem. „Vše směřuje k tomu, aby se Nemocnice Na Homolce stala standardně fungující společností,“ dodal Oliva. Podle něj i přes potíže lékaři a zdravotnický personál odvádějí i v těchto podmínkách výbornou práci.

Spletenec firem kolem nemocnice kritizovalo několik ministrů zdravotnictví s tím, že není možné se dostat k datům o hospodaření. 

Ve čtvrtek obvinila policie sedm lidí spojených s bývalým vedením nemocnice kvůli zakázkám na digitalizaci chorobopisů a nákup gama nože. Mezi obžalovanými je bývalý ředitel Vladimír Dbalý a jeho náměstek Vladimír Toběrný. Obě zakázky byly podle obžaloby zmanipulované a nemocnici jimi vznikla škoda přes 60 milionů korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video