Hloubětínské tramvajové vozovně je 50 let

H l o u b ě t í n - Kulaté výročí si v těchto dnech připomíná nejmladší pražská tramvajová vozovna v Hloubětíně. Poprvé vypravila vozy na tramvajové linky před padesíti lety - v březnu 1951. Tehdy z ní vyjelo 34 motorových a 58 vlečných vozů. Jak uvedla mluvčí dopravních podniků Zuzana Knoblochová, je hloubětínská vozovna jredinou v Praze, která byla postavena po druhé světové válce a nahradila nevyhovující vozovny v Karlíně a Libni.

S výstavbou vozovny se začalo v roce 1949. Poválečný nedostatek oceli donutil projektanty upustit od původní představy ocelové konstrukce střechy. Náhrazena byla do té doby v republice nepoužitým postupem "železobetonové konoidální skořápky", který navenek budí dojem střechy složené z několika vystouplých ploch. Zrodil se tak na svou dobu stavební unikát. Vozovna byla určena pro 200 tramvají nového typu, avšak až do roku 1961 byly odtud vypravovány jen staré dvounápravové tramvaje.

V 60. letech byla většina prostor vozovny upravena na provizorní opravnu tramvají. Od 70. let se zde zkoušely nové typy tramvají, vypravovaly se odtud první tyristorové i tříčlánkové tramvaje. V 90. letech  se začalo s rozsáhlou rekonstrukcí objektu. Do nového tisíciletí vstoupila hloubětínská vozovna  s kvalitním zázemím pro zaměstnance a halou pro denní ošetření vozů s moderním mycím rámem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video