Ceny Velkého bratra

Ceny Velkého bratra | foto: Slidilove.cz, iDNES.cz

Hledejte největšího slídila ve firmách a na úřadech, vyzývá soutěž

  • 1
Česká podoba světové soutěže Big Brother Awards dnes zahájila páté kolo. Akce má upozornit na firmy a úřady, které nejvíc nabourávají soukromí a porušují ochranu osobních údajů. Kandidáty může kdokoliv navrhnout přes stránky www.slidilove.cz.

"Do soutěže lze nominovat státní instituce, firmy, právní normy, technologie či výroky," řekl dnes novinářům šéf českého projektu Filip Pospíšil z nevládní organizace Iuridicum Remedium.

Dvanáctičlenná porota složená z právníků, novinářů a ochránců soukromí vybere "vítěze" v sedmi kategoriích.

Největšího slídila můžete nominovat zde.

Soukromé firmy nebo státní instituce mohou být nominovány v kategoriích Dlouhodobé porušování lidského soukromí, Největší firemní slídil a Největší úřední slídil. Další kategorie jsou Nebezpečná nová technologie, Právní norma Velkého bratra, Slídil mezi národy a Výrok Velkého bratra. Porota uděluje i pozitivní ocenění za ochranu soukromí.

"Ve jménu bezpečí ztráta soukromí"

"Elektronické jízdenky a zákaznické karty s čipy, kontroly na letištích, bezpečnostní kamery, uchovávání dat telefonními operátory či internetovými providery, to jsou opatření, která jsou v poslední době zaváděna v rámci zajištění našeho pohodlí a bezpečnosti," říká Filip Pospíšil. "Ale stále častěji zasahují do prostoru, který by měl zůstat vyhrazen pouze nám," dodává.

Loni označila porota za největší narušitele soukromí pražský magistrát za kartu Opencard, software Spying či návrh elektronických vinět pro placení dálničních poplatků.

Soutěž se koná ve více než desítce evropských zemí, chce upozornit na aktuální hrozby pro soukromí občanů. V Česku se konala poprvé v roce 2005.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video