Rekonstrukce lázní byla předražena podle soudního znalce o 50 až 60 milionů korun.

Rekonstrukce lázní byla předražena podle soudního znalce o 50 až 60 milionů korun. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Hledá se viník předražených lázní. Padesát milionů vyletělo oknem

  • 27
Rekonstrukce Městských lázní v Liberci byla podle soudního znalce předražena o 50 až 60 milionů korun. Nevládní organizace Transparency International nyní vyzvala město Liberec, aby z toho vyvodilo odpovědnost. Město to odmítá.

"V dokumentaci, kterou jsme měli možnost prostudovat, jsme spatřovali několik významných rizik, která se nyní bohužel vesměs potvrdila," uvedl Stanislav Beránek z Transparency International.

Reagoval tím na oznámení mluvčí ROP Severovýchod Evy Jouklové. Ta uvedla, že i druhý znalecký posudek, který si jejich organizace nechala vypracovat na liberecké lázně, hovoří o velkém předražení o 50 až 60 milionů korun.

Pozoruhodné na tom je, jak se loňské odhady dvou renomovaných kanceláří shodují s nejnovějším posudkem znalce. Ten upozornil, že z dokladů jasně vyplývá snaha o maximální ceny.

Zajímavé také je původní doporučení Transparency International, které radilo Liberci, aby vypsal nové výběrové řízení. Což vedení města neudělalo a primátorka Martina Rosenbergová po váhání smlouvu podepsala.

Vedení radnice se chce odvolat

"Při správném vedení výběrového řízení a při soutěži zaměřené na rozumné ceny by vysoutěžená cena nebyla 300, ale 250 milionů korun," napsal expert.

Ještě v září, kdy se zpráva o předražené zakázce neoficiálně objevila, vydala liberecká radnice prohlášení, v němž se mimo jiné píše: "Informace o předražení zakázky na přestavbu lázní jsou nepravdivé a účelově podsouvané."

Vedení radnice v Liberci nyní zprávu soudního znalce zkoumá a chce se proti jeho závěrům odvolat. "Měl jsem možnost seznámit se s tím, co nám Regionální rada vyčítá, a věřím v úspěch odvolání. Podle mne jejich posudky v pořádku nejsou," vyjádřil se ekonomický náměstek liberecké primátorky Jiří Šolc.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video