Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Hlavní smlouvu o radaru bereme, odsouhlasila oficiálně vláda

  • 98
Vláda na svém výjezdním zasedání v Teplicích formálně schválila takzvanou hlavní smlouvu o radaru protiraketové obrany, který chtějí Američané postavit v Brdech. V uzavření doplňkové smlouvy o pobytu amerických vojáků zatím brání neshoda ohledně daní.

Vláda hodlá obě smlouvy, tedy tu hlavní i doplňkovou SOFA, předložit parlamentu ke schválení společně, uvedl premiér Mirek Topolánek.

Politici a diplomaté počítají s tím, že Česko a USA by mohly během pár týdnů jednání uzavřít a hlavní dohodu i smlouvu SOFA podepsat v červnu nebo červenci.

Hlavní smlouvu o umístění radaru měla původně americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová podepsat v Praze již začátkem května, nakonec ale nepřijela (čtěte Smlouva o radaru se odkládá, Riceová nemá čas jet do Prahy). Nyní vláda předpokládá, že by obě smlouvy mohly být podepsány společně.

Poté kabinet čeká těžký boj ve dvousetčlenné Sněmovně. Levicová opozice zde má bez poslanců Melčáka a Pohanky 98 hlasů, proti radaru jsou ale i někteří koaliční zelení, váhá i lidovec Ludvík Hovorka. Pokud obě komory parlamentu dohody schválí, dostane je k podpisu prezident Václav Klaus.

Vše o americkém radaru v Česku

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video