Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Vyšší cholesterol škodí méně než léky na něj, myslí si lidé. Podceňují prevenci

Znalost fungování cholesterolu v těle či jak předejít onemocnění cévní stěny – ateroskleróze – je pro většinu Čechů velkou neznámou. Vyplývá to z průzkumu Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra, podle které tuzemská populace ke zdravotní gramotnosti není dostatečně motivovaná. Nezájem občanů pak stojí zdravotní systém nemalé peníze.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ne tuky, ale cukry jsou problém. Od a do určité meze samozřejmě.

0 0
možnosti

Nekouřit, nechlastat a nežrat škvarky dvakrát denně a nějaké statiny vás nemusí zajímat.

0 3
možnosti

Ani nevíte, jak se mýlíte...

0 0
možnosti

R48a24d76e76k 34U89z38e40l

28. 3. 2023 16:53

Tak pokud doktoři dostanou befel že musí nasadit statiny pokud nějaký test má nějaké výsledky které jsou nad nějakou normou, tak ty statiny předepisovat budou. Tím se do průseru nedostanou. Já jsem k tomu dost skeptický a pokud bych neměl nějaký super rozbor u super odborníka který by mi to doporučil, tak bych se tomu obloukem vyhnul.

1 0
možnosti

A toho super odborníka byste určitě poznal tím, že bude s vámi souhlasit.

0 0
možnosti

Léky na chol. vyvolají cukrovku a oni napíší ,že škodí méně ,než cholesterol? Asi nezažili cukrovku a časem zničené ledviny.

1 1
možnosti
Foto

Z98d13e39n45ě13k 52W69o16l91f

28. 3. 2023 16:22

Mýmu dědovi léky na cholesterol vygumovaly mozek. Škoda že jsme to nikdo nevěděli dřív...

0 6
možnosti

Pokud jde o souvislost statinů a účinků na mozek, existují jak argumenty pro (neuroprotektivní účinky), tak i proti (pokles duševních schopností, mozková mlha). Vyloučeno to tedy není.

0 0
možnosti

Nezájem lidí o prevenci nás žádné velké peníze nestojí. Kdo prevenci zanedbá, ten natáhne brka a ušetří státu nemalé peníze na důchodu.

0 0
možnosti

Budu prezentovat názory, které jsem se dozvěděl v posledním roce. Doktoři to nemají rádi, našel jsem to na internetu, ale světe div se, oni i doktoři prezentují na internetu a většinu poznatků mám od takovýchto doktorů.

Cholesterol v lidském těle je něco jako olej v motoru. Tělo cholesterol potřebuje, je součástí buněčných membrán, mozková tkáň ho obsahuje velký podíl, tělo z něj vyrábí hormony. Stejně tak olej slouží k mazání motoru a jeho chlazení. Problém v obou případech nastane, když se něco rozhasí. Když se motor začne někde přehřívat, začne se tam připékat olej a v konečném důsledku něco ucpe a motor se zničí. U toho motoru není řešením problému vypuštění nebo častější výměna toho špatného oleje, který ucpal nějaký rozvod a zničil motor, ale odstranění příčiny, kvůli které se olej přehříval.

I ten cholesterol v těle začne dělat problémy až tehdy, když se bude někde usazovat. Už před léty přišel jeden americký kardiochirurg, který udělal tisíce bypassů, s tvrzením, že problémem není cholesterol, ale poškozené cévy, na jejichž stěnách se pak cholesterol usazuje. Stěny cév přitom může poškodit nadbytek cukru, ale také usazený vápník. První věcí by mělo být zajištění, aby stěny cév byly zdravé a cholesterol se tam neusazoval.

Druhou věcí je pak zvýšená hladina LDL cholesterolu. On i ten "zlý" cholesterol LDL má svou funkci a tělo si ho vyrábí (většina cholesterolu je z vlastní produkce). Ovšem pokud něco buňky LDL cholesterolu poškozuje a on nevykonává svou funkci, tak tělo zvyšuje jeho množství a celkově množství LDL cholesterolu narůstá. Lékaři nasadí statiny, které využijí schopnosti jater eliminovat LDL cholesterol, LDL klesne a všichni se tváří, že je vše v pořádku. Podle všeho ale játra takto eliminují jen ty nepoškozené částice LDL a v krvi zůstávají poškozené, které nedělají svou funkci. Takže to není správné řešení, vznikají další potíže, třeba se hovoří o potenciální demenci. Správným řešením je odstranění příčiny poškozování částic LDL cholesterolu.

6 2
možnosti
Foto

Ano, však v první fázi kdy lékař zjistí zvýšený cholesterol se nasazuje dieta. Omezit cukr, alkohol a živočišné tuky..jenže jak lidi mají slabou vůli a nechtějí si odpírat, nasadí se léky..:-/

2 0
možnosti

No s tím.nadpisem bych souhlasil. Mě to našli zvyseny tak jsem dal dva měsíce dietu a bylo to cajk. Akorát už bych ji asi potřeboval znova :-))

5 0
možnosti

Krátkodobá dieta není řešením, sice si tělo na chvíli odpočine, ale po skončení diety se vše vrátí do starých kolejí. Chce to změnu stravování tak, aby to člověku nevadilo a byl schopen tak fungovat dlouhodobě aniž by nějak strádal. Tohle se dá víceméně udělat tím, že se člověk převede ze stavu spalujícího cukry dostavu spalujícího tuky. Tedy vynechat všechno slazené, zredukovat obiloviny a škroby a nejlépe přejít na poctivou keto dietu. Tedy ne takovou, že si koupím nějaké sáčky a něco si namíchám a budu se tvářit, že to je správné. Chce to prostě poctivé jídlo, třeba stejk s vhodnou porcí zeleniny. Bez brambor a hranolků. Ideálně 70% tuků, 20% bílkovin a maximálně 10% sacharidů. Když si na tohle člověk přivykne, tak zjistí, že mu stačí klidně 2 jídla denně a nemá problémy s hladem.

3 0
možnosti

Z článku "Farmaceutické firmy šíří lži o působení léků se statinem":

"Studie, publikovaná v the British Medical Journal poukazuje na skutečnost: na každý jeden případ prevence připadají téměř dva jiné případy, kdy lidé začnou trpět poškozením ledvin, šedým zákalem nebo extrémním oslabením svalstva" (...) "Zmíněná studie probíhala pod vedením výzkumnic Julie Hippisley-Coxové a Carol Couplandové a prověřovala údaje od více než 2 milionů pacientů, mezi kterými bylo asi 225 000 pacientů, užívajících léky se statinem" (...) "Léky se statinem pomohly 271 lidem, avšak poškodily 443 lidí" (...) "Léky se statinem vykazují účinky jen u cca 2,7 % těch, kteří je užívají. A současně vyvolávají závažná postižení u 4,4% lidí".

Farmaceutický průmysl zajímá pouze zisk. A statiny jsou vysoce ziskový produkt, který lékaři naivně předepisují v dobré víře, bohužel.

3 0
možnosti

Cituji článek "Miliony pacientek léčených statiny jsou ohroženy cukrovkou":

"Spektrum nežádoucích účinků statinů se vytrvale a povážlivě rozšiřuje. Nedávno kvůli nim zasedala pracovní skupina Výboru pro humánní léčivé přípravky (CHMP) Evropské lékové agentury. Výsledkem bylo oznámení existence příčinné souvislosti mezi užíváním statinů a poruchami spánku, ztrátou paměti, sexuálními poruchami, depresí a intersticiální pneumopatií. Na tak vážná obvinění musel reagovat i náš Státní ústav pro kontrolu léčiv (SUKL) a vyzval držitele rozhodnutí o registraci k úpravě textů doprovázejících léčivé přípravky ze skupiny statinů".

"Annie L. Culverová se svými kolegy z Mayo Clinic nyní přidělala úředníkům další práci. Budou muset rozesílat novou informaci s další nepříjemností statinů. Z žen dělají diabetičky větší měrou, než se soudilo. Šestnáct výzkumníků z Minnesoty na škodlivost statinů narazilo, když analyzovali data získaná národním americkým programem WHI (Women ́s Health Initiative" (...) "Z dat ošetřených na možný vliv různých proměnných počítač vyhodnotil na více než 10 000 nových případů diabetu jako viníka statiny. Nešlo přitom o nějaký konkrétní statinový přípravek. Nežádoucí efekt na ženy ve věku 50 až 79 let (po menopauze), měly VŠECHNY TYPY STATINŮ".

Zdroj: A. L. Culver, I. S. Ockene, a kol.: Statin Use and Risk of Diabetes Mellitus in Postmenopausal Women in the Women\"s Health Initiative. Archives of Internal Medicine, 2012; DOI: 10.1001/archin­ternmed.2011.625

9 0
možnosti

Ono to ale může být trochu jinak. Poslední dobou se mluví o tom, že problémy s LDL cholesterolem může způsobovat inzulínová rezistence, což je předstupeň cukrovky 2. typu. Pokud někomu nasadí statiny, aby "vyřešili" cholesterol, tak nevyřeší příčinu cukrovky a ta se po krátké době opravdu dostaví. Příčinou té cukrovky ale nemusí být statiny, nýbrž neřešená inzulínová rezistence. Ideální kandidáti na nasazení statinů jsou prostě budoucí cukrovkáři a nasazením statinů se cukrovka nijak neodložila.

1 0
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....