Ruský tank v pražských ulicích v srpnu 1968

Ruský tank v pražských ulicích v srpnu 1968 - Ruský tank v centru Prahy během okupace v srpnu 1968. | foto: Profimedia.cz

Historik: Sověti by v srpnu 1968 uvítali ozbrojený odpor

  • 685
Historici se dodnes přou o to, zda měla armáda v srpnu 1968 s okupujícími vojsky Varšavské smlouvy bojovat, nebo je naopak dobře, že zůstala v kasárnách. Antonín Benčík si váží odvahy vojáků zvažujících obranu republiky, ale nedává jakémukoliv boji československé armády žádné šance.

"Sověti vyloženě čekali na důkazy o kontrarevoluci i o rozkládajících se ozbrojených silách v Československu," říká Benčík, jenž po roce 1989 působil ve vládní komisi pro analýzu let 1968 až 1970

"Pokud by jim naše armáda v podobě ozbrojeného odporu tyto důkazy nabídla, Moskva by ho krvavě potlačila. Nezapomínejme na ohromující přesilu armád pěti států Varšavské smlouvy," dodává.

Historik navíc připomíná nepříliš známý schizofrenní fakt: zatímco armádní jednotky podporovaly politické i ekonomické reformy pražského jara 1968, nelze to říci o velení vojska v čele s ministrem obrany Martinem Dzúrem.

"Dubček sice Dzúra vytáhl nahoru, když ale generál pochopil, že jeho chlebodárcem není po okupaci Dubček, ale sovětský ministr Grečko, rychle obrátil," upozorňuje.

V armádě převládaly reformní názory podle Benčíka ještě v roce 1969, třebaže se některé její jednotky podílely na potlačení srpnových demonstrací. Pak prý však přišly z Moskvy silné vyhrůžky a rozkazy, které spustily rozsáhlé čistky, při nichž bylo z vojska vyhozeno 6000 důstojníků a praporčíků.

I z ruských archivů vyplývá, že Sovětský svaz považoval Československo za svůj strategický bod ve střední Evropě, jehož ztráta by anulovala výsledky druhé světové války.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video