Archeologové pracují na místě stavby již od července. Ilustrační foto.

Archeologové pracují na místě stavby již od července. Ilustrační foto. | foto: Corbis, Profimedia.cz

Historici našli latríny ze středověku

  • 31
V Berouně opět objevili poklad. Archeologové našli latrínu ze třináctého století. Pochází z doby, kdy město Beroun ještě neexistovalo. Vykopali ji v místech, kde se hloubí základy víceúčelového domu. Před dvěma měsíci zde byla nalezena i studna -také ze třináctého století.

Je to unikát. Tak mluví archeologové o třech sociálních zařízeních ze třináctého století. "Tedy z doby, kdy na území Berouna teprve vznikala souvislá zástavba," upřesnila Irena Benková z Muzea Českého krasu.

Unikátnost nálezu potvrdil Martin Tomášek z Archeologického ústavu Akademie věd ČR. "I když podobných jímek se v České republice našlo dost, nikde u nás jsme zatím neobjevili zbytky dřevěné košatiny," zdůraznil Tomášek.

Vysvětlil, že v minulosti se ve městech hodně  odvodňovalo. Tam, kam nedosahovala spodní voda, dřevěné zbytky zetlely a rozpadly se.

Latrína ležela v místech, kde soukromá firma hloubí základy polyfunkčního domu. Práce však musela přerušit už v červenci. Tehdy dělníci při hloubení základů našli studnu ze 13. století plnou keramiky. Od té doby na místě pracují archeologové.

"Jsme rádi, že nález oznámili, přestože to pro ně znamená zdržení stavby," poznamenala archeoložka Benková.

Nový objev, středověká latrína, přečkal v zemi v obdivuhodně zachovalém stavu. "Nic podobného na území České republiky dosud nebylo nalezeno. Takto staré košatiny, navíc tak výborně zachovalé, je možné spatřit nejblíže v Polsku," vysvětlila Benková.

Kromě tří latrín archeologové objevili i kamennou studnu, zbytky plotu a jakéhosi stavení. Již dříve tu vědci našli i odpadní jámu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video