MEX: Hillary je zpět ve hře

MEX: Hillary je zpět ve hře | foto: AP

Hillary je zpět ve hře

Houston - Americký volební maraton je po primárkách v Texasu, Ohiu, Rhode Islandu a Vermontu plný novinek. Hillary Clintonová se vrátila do hry o Bílý dům a dramatický boj o demokratickou nominaci se tak posouvá do dalšího dějství. Naproti tomu u republikánů je jasno. Do listopadových voleb půjde John McCain. Toho už podpořil i současný prezident Bush. Hillary vyhrála troje ze čtyř úterních primárek a zaznamenala úspěch, který je pro ni důležitý hlavně psychologicky. Bývalá první dáma totiž s Barackem Obamou prohrála jedenáctkrát v řadě. Navíc nyní zvítězila v Texasu a Ohiu, kde se rozděloval velký počet delegátů na sjezd, který nominuje prezidentského kandidáta. Clintonová včera připustila, že by v Bílém domě mohla působit s Obamou. O rozdělení funkcí prezidenta a viceprezidenta ovšem podle ní musí rozhodnout voliči.
U demokratů se rozhodlo „pouze“ o tom, že drama bude pokračovat. Podle odhadů totiž Clintonová získala pouze o 12 delegátů více než Obama a nominační hranice 2 025 delegátů je zatím oběma velmi vzdálena. Naopak u republikánů došlo k definitivnímu rozuzlení. Jedenasedmdesátiletému Johnu McCainovi se podařilo zvítězit ve všech čtyřech státech a výrazně překonat nominační limit. V listopadu se tedy s vítězem z duelu Obama – Clintonová utká o post nejmocnějšího muže planety. Cesta McCaina k úspěchu přitom nebyla jednoduchá. Ještě loni v létě platil za outsidera republikánského soupeření. Docházely mu peníze na kampaň, a navíc se musel vyrovnávat s odporem ve vlastních stranických řadách.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video