Ministr Havlíček dostal ochranku. Bude spolurozhodovat o konci uhlí

  • 116
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček má nově k dispozici ochranku. Přidělenou ji má od středy večer. Souvisí to s ministrovým působením v uhelné komisi, kvůli níž dostává výhrůžky.

“Ochranku mám dnes z toho důvodu, že jsem byl upozorněn, že mi hrozí určité nebezpečí. Proto mi byla na dobu neurčitou od včerejšího večera nasazena speciální ochranka. Ke konkrétnímu důvodu se nemohu přesně vyjádřit, ale bylo to jasně indikováno,” řekl ve čtvrtek Havlíček.

Podle informací iDNES.cz se výhrůžky týkaly rozhodování uhelné komise, které Havlíček předsedá. Česká uhelná komise byla zřízena loni, je poradním orgánem vlády. Předsedají jí Havlíček a ministr životního prostředí Richard Brabec. Ten však iDNES.cz řekl, že ochranku nemá. 

Uhelná komise připravuje konec uhlí

Cílem uhelné komise je příprava ukončení využívání uhelných zdrojů a jejich nahrazení. Nyní pracuje komise se scénáři konce využívání uhlí v letech 2033, 2038 a 2043.

Brabec očekává, že konkrétní datum konce využívání uhlí v České republice doporučí komise v pátek. Zvažuje podporu let 2033 a 2038, což považuje za nejzazší termín.

Komise má 19 členů, mezi kterými jsou zástupci těžařů, akademici i ekologové. Mimo jiné mezi ně patří generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Rostislav Palička nebo vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský. 

Automaticky ochranku mají nejvyšší státní činitelé, například prezident Miloš Zeman. K dispozici je i premiéru Andreji Babišovi. Ministři ji mají, pokud jsou v ohrožení. „Osobou indikovanou“, která je chráněna, je šéfka resortu financí Alena Schillerová. Už Babiš jako ministr financí ochranku měl.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video