Zachmuřené počasí doprovodí Havla na jeho poslední cestě.

Zachmuřené počasí doprovodí Havla na jeho poslední cestě. | foto: Reuters

Vánoce nadělí déšť se sněhem, teploty přes den se udrží nad nulou

  • 20
Středeční smuteční průvod i páteční pohřeb prvního českého prezidenta doprovodí zachmuřené počasí. Obloha bude zatažená, sněžení nebo smíšené srážky se čekají i na Štědrý den. Příštích třicet dnů bude teplotně i srážkově průměrných.

Ve středu bude zataženo až oblačno, místy se objeví sněžení a v nížinách pod 300 metrů i srážky smíšené. Noční teploty klesnou až na -4 stupně, přes den se vyšplhají na 0 až 4 stupně nad nulou.

Ve čtvrtek bude počasí obdobné. Meteorologové předpovídají zataženou až oblačnou oblohu a místy sněžení. K večeru očekávejme na západě Čech déšť nebo déšť se sněhem, srážky mohou ojediněle namrzat. Noční teploty klesnou na 0 až -4 stupně, přes den se budou pohybovat od -1 do 3 stupňů.

I v pátek, kdy se koná státní pohřeb prvního českého prezidenta, bude oblačno až zataženo, od západu přijde na většinu území občasné sněžení, které bude postupně přecházet v déšť, ojediněle mrznoucí.

Noční teploty klesnou na 2 až -2 stupně, při zmenšené oblačnosti bude na východě území i -6 stupňů. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 1 až 5 stupňů. V Čechách mohou teploty přes den dosáhnout až 8 stupňů nad nulou.

Měsíční výhled počasí

Dekáda od 21. do 31. prosince
Počasí v dalším měsíci hodnotí meteorologové jako teplotně i srážkově průměrné. Zpočátku bude převládat proměnlivý charakter počasí s velkou oblačností a občasnými srážkami, na horách převážně sněhovými, v nižších polohách střídavě dešťovými a sněhovými. Ve druhé polovině dekády meteorologové očekávají převládající inverzní charakter počasí s nízkou oblačností a mlhami, na horách a místy i v nižších polohách slunečno.

Nejnižší noční teploty budou klesat na 3 až -3 stupně, v místech se zmenšenou oblačností bude kolem -7 stupňů. Nejvyšší denní teploty vystoupají na -1 až
5 stupňů, později při malé oblačnosti až na 7 stupňů.

Dekáda od 1. do 10. ledna
Po většinu dekády bude převládat oblačný charakter počasí s občasnými srážkami, které budou zpočátku dešťové, postupně na horách sněhové. Ke konci období dojde k ochlazování a sněžení i v nižších polohách.

"Nejnižší noční teploty klesnou na 2 až -4 stupně, ke konci období pak na -2 až -8 stupňů. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 0 až  6, ke konci období pak na
-4 až 2 stupně," upřesnil Stanislav Racko z Českého hydrometeorologického ústavu.

Dekáda od 11. do 20. ledna
Na konci ledna by měl převládat zimní charakter počasí, tedy oblačno až zataženo s občasným sněžením. Přechodně se vyskytne i zmenšená oblačnost. Nejnižší noční teploty klesnou na -4  až -10 stupňů, při zmenšené oblačnosti bude i kolem -15. Nejvyšší denní teploty pak vystoupají na -5  až 1 stupeň.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video