Dvě třetiny bez správného zabezpečení. Únikové hry v Česku mají problémy

  • 59
Hasiči v Česku zkontrolovali bezpečnost únikových her. Reagovali tak na tragickou událost ze 4. ledna v polském Koszalinu, kde po požáru v jedné z herních místností zemřelo pět dívek. Hasiči prošli skoro 200 místností a problém s požární zabezpečením našli u dvou třetin. Pro srovnání, v Polsku mělo z 511 kontrol potíže 86 procent her.

Během čtyř měsíců prošlo prohlídkou 178 únikových her, které kontrolovalo na 160 hasičů. „Únikové hry u nás nejsou nijak evidované, proto jsme je museli v každém kraji hledat. Způsob provozování se také hodně liší podle kraje, nejen počtem, ale i bezpečností,“ říká náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Daniel Miklós. 

Dvě třetiny provozovatelů mají v některé z kontrolovaných oblastí problém. Nejvíce chybují v četnosti požárních prohlídek a často nemají v pořádku potřebnou dokumentaci. Celkem našli hasiči 364 nedostatků. Největší potíží je ale podle Miklóse nedodržování nařízení a nepoučení hráčů o návodu, jak během hry postupovat. V tomto případě se jedná o lidské selhání a nedůslednost provozovatelů, ne chybějící předpisy. 

Více než polovina únikových her se také podle výsledků rozsáhlých kontrol odehrává v prostorách, které k tomuto účelu nejsou zkolaudované. Takže by v nich hráči vůbec neměli být. Jde celkem o 56 procent heren bez správných kolaudačních předpisů. Za zásadní nedostatky už hasiči udělili pokuty, další správní řízení ještě probíhají. 

Zjištěné nedostatky při kontrolách provozovatelů únikových her

Nad úpravou zákona se zamyslí i ministerstvo

Prohlídek u provozovatelů únikových her se účastnili i pracovníci ministerstva pro místní rozvoj, pod které spadá stavební zákon. Podle náměstkyně ministryně Marcely Pavlové jsou výsledky celorepublikové akce alarmující. Akce budou společně s hasiči znovu opakovat, zhruba do roka. 

„Jestli budou únikové místnost zanesené v zákoně je ještě brzy řešit, chce to čas. Ale budeme o tom určitě přemýšlet. I z toho důvodu, že momentálně probíhá novelizace stavebního zákona,“ upřesnila náměstkyně. 

Jednalo se o první velkou kontrolu provozovatelů únikových her, které odstartovala tragédie v Polsku. V areálu zábavního centra v Koszalinu na severu země začalo hořet a dívky se udusily v místnosti, ze které se při hře měly dostat ven. Jeden muž, který byl z obsluhy únikové hry, utrpěl těžké popáleniny. Podle závěru polských vyšetřovatelů byla bezprostřední příčinou požáru netěsná nádoba s plynem, která explodovala.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video