Hasiči to mají po Praze k ohni dál

  • 1
Praha - Hypermarkety, obří obchodní sklady i bytové domy zaplavují mohutně okolí hlavního města. Úředníci však podceňují nebezpečí požáru. Více než deset let nevznikla v metropoli nová požární stanice, a hasiči to tak mají k zásahům dále než v minulosti. Při případném hasičském zásahu přitom záleží na každé ušetřené minutě.

Šéf pražského hasičského sboru Dalibor Gosman připustil, že do určitých oblastí přijíždějí hasičské vozy k ohňům později. To se například týká rozsáhlých sídlišť Severního Města, Modřan a Uhříněvsi.

"Časové normy sice dokážeme splnit, ale je fakt, že někde se dostaneme do místa zásahu tak za deset minut, a ideální by to bylo do sedmi. Zvláště u vysokých domů na sídlištích bychom měli být co nejdříve," řekl Gosman.

Přitom na okrajích Prahy vyrůstají nové hypermarketové komplexy, jako například na Zličíně a Černém Mostě, které navštíví tisíce lidí denně. Jak tam jsou chráněni před ohněm? Navíc na příjezdových komunikacích k těmto centrům bývají často zácpy, což samozřejmě brzdí o další cenné minuty i příjezdy hasičských vozů.

Jednatel společnosti Globus Petr Vyhnálek však tvrdí, že protipožární ochrana objektů této společnosti vylučuje, aby se lidé ocitli v nebezpečí. "Ve všech místnostech máme ochranná čidla, která reagují i na jen o několik stupňů zvýšenou teplotu. Ta jsou napojena na naše řídicí pulty, v některých případech dokonce přímo na operační střediska hasičů. Během několika minut jsme schopni evakuovat celý hypermarket," tvrdí Vyhnálek.

Proč je však v Praze málo hasičských stanic? Vláda již před deseti lety schválila plán, který v Praze počítá s devatenácti hasičskými stanicemi, místo současných jedenácti. Plný stav měl být dosažen již za dva roky, ale již nyní je jasné, že nové stanice do té doby nebudou.

Hasiči patřili v Praze donedávna pod magistrát, ale již dva roky je řídí přímo ministerstvo vnitra. Úředníci se hádají a přehazují si problém stavby dalších hasičských stanic jako horký brambor.

Radní Rudolf Blažek tvrdí, že o hasiče se musí starat především stát. "Ten jim na nové objekty nedal ani korunu. Příští rok postavíme za čtyřicet milionů korun novou stanici v Radotíně, protože tu současnou musíme vydat zpátky restituentovi," dodal Blažek.

Naposled dostali hasiči novou budovu v Jinonicích, ale tam se pouze přestěhovala posádka z chátrající smíchovské stanice.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video