Secesní divadlo v Chomutově

Secesní divadlo v Chomutově | foto: Krajský úřad Ústí nad Labem

Hamburgery pro řidiče u divadla nebudou, prosadila opozice v Chomutově

  • 6
Chomutovské opozici se podařilo zabránit stavbě fastfoodu McDonald´s s nákupem do okének aut, který chtěla vybudovat společnost Katumba v klidové zóně u secesního divadla. Firma s městem kdysi sepsala předběžnou smlouvu, že pozemek koupí a postaví na něm dvoupodlažní dům. Pak projekt změnila na McDrive a nyní chtěla pozemek získat.

Stavba rychlého občerstvení v těchto místech se v Chomutově nelíbí mnoha lidem. "Kdyby tu McDrive vznikl, navýšil by se tu počet aut a klidová zóna městského parku, která tu začíná, by se zmenšila," shrnul jejich názory Přemysl Rabas z opozičního sdružení Pro Chomutov a sklidil potlesk sálu.

Radnice se již dříve snažila Katumbě smlouvu prodloužit. Jenže proti byla vždy nejen opozice, ale i Milan Märc z koaličního sdružení Severočeši.cz. V pondělí mělo padnout definitivní rozhodnutí, jestli město Katumbě pozemek prodá.

Opozice tvrdí, že cena pozemků pro Katumbu je nebývale nízká. Město by získalo jen 520 korun za metr čtvereční, přitom v sousedství se pozemky prodávaly za 1 700 korun.

"Smlouva o smlouvě budoucí, kterou město mělo se společností Katumba, už neplatí kvůli nečinnosti investora. Navíc záměr prodeje se před lety schvaloval jako dvoupodlažní objekt pro bydlení, kanceláře a obchody, nikoliv jako fastfood," argumentoval Rabas.

Vzít na vědomí neznamená souhlasit, tvrdí Rabas

Představitelé radnice chystaný prodej pozemku Katumbě bránili. "Investor později předložil změnu záměru s tím, že majitelé okolních pozemků nic nenamítají. Zastupitelstvo to vzalo na vědomí," prohlásil náměstek primátora Jan Řehák.

Tím koalice ale Rabasovi jen nahrála na smeč. "Vzít na vědomí je zcela něco jiného než souhlasit s něčím. Vždyť právě tím argumentuje kraj, když mluví o tom, že na ministerstvo průmyslu neposlal připomínky k energetické koncepci, kde schválil prolomení limitů, ale jen že vzal tu verzi na vědomí," upozornil Rabas v jasné narážce na přítomnou hejtmanku Janu Vaňhovou, která je i chomutovskou zastupitelkou (o tomto více zde).

Zastupitelstvo nakonec při hlasování rozhodlo, že město pozemek znovu nabídne všem zájemcům. Jestli se přihlásí i klášterecká Katumba, její zástupce neuvedl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video