Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček | foto: MAFRA

Cesta na Tchaj-wan je risk, budeme pokusný králík pro USA, řekl Hamáček

  • 292
Cesta předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan jde proti zahraniční politice České republiky a bude mít následky, se kterými se budeme muset vyrovnat, řekl v neděli vicepremiér Jan Hamáček. Podle něj delegace ukazuje „odezdikezdismus“ ODS, řekl v neděli v České televizi. Zpochybňuje také, nakolik USA míní vážně podporu cesty na Tchaj-wan.

Mise senátního výboru se opět probírala v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce. Předseda sociálních demokratů Hamáček ji označil za málo ekonomicky významnou, na druhou stranu riskantní ve vztazích s Čínou.

Mirek Topolánek byl velmi protičínský, Petr Nečas otočil, a teď zase pan předseda jde proti oficiální zahraniční politice České republiky. ODS už vystřídala všechny polohy vztahu s Čínou.

Jan Hamáčekmístopředseda vlády, předseda ČSSD

„Nemyslím si, že hospodářsky ta cesta něco prolomí, ale bude jistě politicky velmi sledovaná,“ uvedl vicepremiér. „Z cesty na Tchaj-wan se stal hlavní hit podzimu. Kolega Vystrčil se jistě neurazí, ale už je to takový odezdikezdizmus ODS,“ řekl Hamáček svému protějšku v debatě o postoji jeho strany vůči Číně.

„Mirek Topolánek byl velmi protičínský, Petr Nečas otočil, a teď zase pan předseda jde proti oficiální zahraniční politice České republiky. ODS už vystřídala všechny polohy vztahu s Čínou,“ vyjádřil se.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo při nedávné návštěvě Česka podpořil Vystrčilův záměr navštívit Tchaj-wan. Hamáček v souvislosti s tím mluvil o slovech europoslance za ODS Alexandra Vondry, podle něhož si Spojené státy americké na české delegaci ověří reakci Číny na podobné podniky. „Myslím, že to řekl velmi přesně, hodíme se jim jako takový pokusný králík,“ uvedl vicepremiér.

Vystrčil dělá šaška Američanům, kteří se na Tchaj-wan neodváží, míní Filip

Předseda Senátu tuto interpretaci odmítl s tím, že Pompeo ho ujistil o partnerství a spojenectví. „Každý má jiné politické myšlení. Když mě někdo podpoří a považuje mě za partnera, tak mu věřím. Říct, že nás tam chce někdo nastrčit, je neférové,“ nesouhlasil Vystrčil.

„Nejde to tak, že se budeme starat jenom o sebe. Když se budete starat jen o sebe, tak skončíte,“ dodal.

Mise má podle Vystrčila ambice dovést do Česka nové technologie a udělat z něj základnu pro výrobu tchajwanských výrobků v Evropě. Doplnil, že důležité jsou i další dva cíle cesty –⁠ bere ji jako symbol nezávislosti Česka a povinnosti šířit demokracie po světě. Podle Hamáčka ale ekonomické vztahy s Tchaj-wanem fungují dobře.

„Kdyby to bylo tak výhodné, tak je tam fronta zástupců světových států. Jsme jediní,“ uzavřel svůj pohled předseda ČSSD.

Vystrčila na Tchaj-wan doprovodí téměř padesátičlenná podnikatelská delegace. Budou mezi nimi především zástupci technologických start-upů. Čeští podnikatelé by se měli na Tchaj-wanu setkat se svými protějšky například z oblasti nanotechnologií, tzv. internetu věcí či umělé inteligence.

Vystrčil poletí na Tchaj-wan 29. srpna a vrátí se 5. září. S cestou nesouhlasí Čína či někteří čeští političtí činitelé včetně premiéra Andreje Babiše (ANO), ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) a prezidenta Miloše Zemana.

Vystrčilova návštěva bude následovat poté, co tento týden na Tchaj-wan přijel americký ministr zdravotnictví Alex Azar coby nejvyšší činitel americké vlády od roku 1979, kdy USA diplomaticky uznaly Čínskou lidovou republiku.

Také proti Azarově návštěvě Peking protestoval. Uvedl, že otázka Tchaj-wanu je nejdůležitějším a nejcitlivějším problémem čínsko-amerických vztahů a vyzval Washington, aby zacházel se záležitostmi týkajícími se Tchaj-wanu opatrně, aby zabránil „způsobení vážné škody“ čínsko-americké spolupráci, stejně jako míru a stabilitě v Tchajwanské úžině.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video