Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (15. 1. 2019)

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (15. 1. 2019) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Ministerstvo vnitra se vloží do problému s pracujícími cizinci. Posílí hlídky

  • 12
Ministerstvo vnitra a Středočeský kraj budou od nynějška spolupracovat při řešení problémů spojených se zaměstnáváním cizinců v průmyslových zónách. Dnes se na podmínkách spolupráce dohodli ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Ministerstvo vnitra a Středočeský kraj uzavřeli memorandum, v němž deklarují, že si uvědomují zvýšenou míru narušování veřejného pořádku tam, kde je více zaměstnanců ze zahraničí. Jde především o průmyslové zóny. Proto předpokládají, že spolupráce na zlepšení situace bude přínosná. 

„Díky uzavřenému memorandu bude mít Středočeský kraj svého zástupce v expertní pracovní skupině Ministerstva vnitra, která se zabývá řešením problémů spojených se zaměstnáváním cizinců v průmyslových zónách,“ uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. 

27.února 2019 v 09:51, příspěvek archivován: 27.února 2019 v 10:19

Právě jsme s hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou podepsali memorandum mezi MV a Středočeským krajem o spolupráci při řešení problémů spojených se zaměstnáváním cizincům v průmyslových zónách. Více zde: https://t.co/7WWsuGVmRd https://t.co/0nBcs14s6X

Podle ní bude možné ve Středočeském kraji využívat informace a zkušenosti z jiných krajů, kde jsou cizinci zaměstnáváni ve větší míře. Součástí práce expertní skupiny je také výměna informací a konzultace o aktuální bezpečnostní situaci nebo společný postup při přípravě legislativních norem i nových preventivních programů.

V současnosti sdružuje odborná skupina vedle zástupců Ministerstva vnitra a Policie i zástupce Královéhradeckého a Plzeňského kraje, které jsou problémem zaměstnávání cizinců v České republice zatíženy nejvíce. 

„Spolupráce a výměna zkušeností se Středočeským krajem je dalším dobrým krokem při řešení problémů se zaměstnáváním cizinců. Věřím, že půjde o stejně úspěšnou aktivitu, jakou byly například společné policejní hlídky v Mladé Boleslavi,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček. 

Hamáček také upozornil, že právě na Mladoboleslavsku, kde je v rámci kraje zahraničních pracovníků největší množství, realizuje ministerstvo vnitra mnoho projektů na zlepšení situace. Kromě společných hlídek, o jejichž pokračování a rozšíření MV a policie usilují, jde například o rozšíření policejních kontrol na ubytovnách nebo o další rozvoj projektu Bezpečné město.

„Podle odhadů žije v Mladé Boleslavi asi patnáct tisíc cizinců a bohužel u nich sledujeme v posledních letech nárůst kriminality. Proto jsme rádi, že pro řešení situace spojíme síly,“ potvrdila hejtmanka Jermanová. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video