Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Hamáček chce zavést povinný občanský průkaz pro děti už od šesti let

  • 296
Podle plánu ministerstva vnitra by nově měly občanské průkazy dostávat již děti od šesti let. Povinně. Usnadnit by to tak mělo cestování rodin s dětmi v Schengenském prostoru, kde občanka stačí. O chystané změně informoval deník Právo.

K tomuto kroku chce ministerstvo vnitra přistoupit proto, aby minimalizovalo využívání rodných čísel při ověřování totožnosti fyzických osob. 

„Není to nahodilé. Ministerstvo v souvislosti s utlumováním rodných čísel jako významových identifikátorů přišlo s možnou variantou, jakým způsobem zabezpečit identifikaci bezvýznamovým znakem. Jako nejvhodnější se nám jevilo číslo občanského průkazu, z něhož nelze vyčíst žádné osobní údaje,“ uvedl v úterý náměstek pro legislativu, státní správu a územní samosprávu Petr Mlsna. 

Rodiče totiž v případě jejich dětí potřebují pro komunikaci s úřady jejich rodný list. A ten právě obsahuje citlivé údaje, které se vztahují nejen k dítěti, ale také k rodičům. Nově by tak mohli využívat pouze jejich občanský průkaz. 

Občanský průkaz mohou rodiče již nyní vystavit dětem ihned po narození, za mírný poplatek. Podle Mlsny již občanský průkaz vlastní 353 tisíc dětí pod patnáct let věku, tedy každé čtvrté dítě. Téměř 72 procent dětí ve stejném věku má pas i občanský průkaz.

„Změna se musí provést zákonem, který připravujeme. Navrhneme v něm snížení věkové hranice, kdy bude občan muset mít občanský průkaz na šest let,“ řekl Právu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podporu návrhu chce vyjednat v klubech, legislativa je v připomínkovém řízení v rámci ministerstva vnitra. Resort počítá s platností nejpozději do dvou let. 

Pokud by legislativa prošla, děti by podle Mlsny nemusely nutně nový průkaz nosit u sebe. Obdobně jako dospělí prokázat totožnost lze totiž i jiným dokladem. „Žádný český zákon neukládá povinnost mít občanský průkaz u sebe. Samozřejmě to zjednodušuje vaši identifikaci, ale tato povinnost ze zákona není,“ poznamenal Mlsna. „Nikdo nepředpokládá, že by děti nutně musely mít tento průkaz každý den u sebe.“ 

Identifikační karta by byla podle ministerstva zdarma. Platnost by byla na pět let, jak je to i v současné době. Podle Mlsny se osobní doklad může hodit i v případě, když děti cestují s rodiči, s nimiž nemají shodné příjmení.

Věk šest let resort zvolil proto, že dítě v tomto věku zahajuje školní docházku. Zároveň je tento věk je také hranicí pro možnost popření otcovství. 

„Je to diskuzní hranice. Domníváme se, že v tomto věku by už dítě mělo mít jasno, kdo jsou jeho rodiče, a ne aby se to zjišťovalo třeba v osmnácti,“ řekl pro deník Mlsna.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video