Úvodní strana romského webu skola.romea.cz

Úvodní strana romského webu skola.romea.cz | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Hackeři napadli romský web. Nechali na něm vzkaz o rasismu naruby

  • 529
Vzdělávací web romského sdružení Romea se stal terčem internetového útoku. Na stránkách skola.romea.cz se objevil hanlivý text, který kritizuje údajný rasismus naopak a zneužívání sociálních výhod Romy. S problémy se v pátek potýkal i hlavní web sdružení.

"Sdružení Romea využívá nechutných výhod státu za pomoc lidem, kteří o ni evidentně nestojí. Jak se říká, u nás funguje rasismus naopak. Romové využívají svých výhod k utlačování všech ostatních a přitom se tváří, že je nejvíc ubližováno právě jim!" uváděl vzkaz zanechaný v úvodu webu. V textu je dále návrh na vystěhování například do Ruska, kam by měli odejít všichni, kdo nemají platné české doklady.

Stránky skola.romea.cz napadli hackeři, umístili na ně hanlivý text.

Ředitel občanského sdružení Romea Zdeněk Ryšavý na útok přišel v pátek dopoledne. Během několika minut text odstranili technici. "Rasistické e-maily nám chodí prakticky denně, ale že by nám někdo naboural server, to se nám nestalo," řekl Ryšavý. Dodal, že je překvapen, že se někomu na stránky podařilo umístit zmíněný text.

Problémy měl v pátek i hlavní web sdružení. Ryšavý však vyloučil, že by i ten byl napaden, byl prý spíš přetížen. Přetížení podle něj souvisí s případem střelby v Tanvaldu na Jablonecku, při níž na Nový rok zemřel dvaadvacetiletý Rom a další byl postřelen. Krajské státní zastupitelství v pátek uvedlo, že nešlo o vraždu a že se střelec bránil napadení nožem. "Lidé jsou zvědaví, co k tomu napíšeme," vysvětlil důvod zahlcení serveru Ryšavý. (Více o případu střelby v Tanvaldu čtěte tady.)

Sdružení Romea se orientuje zejména na mediální a vzdělávací aktivity. V roce 2004 spustilo vzdělávací portál skola.romea.cz, jehož cílem je zlepšit informovanost české společnosti o romské historii, literatuře a kultuře.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video