Televize vysílá Grossovu omluvu

Televize vysílá Grossovu omluvu - Televize v ostravském hypermarketu vysílají projev Stanislava Grosse. Premiér se ve zprávách ČT omluvil za to, jak vysvětloval majetkové poměry své rodiny. (5. března 2005) | foto: Alexandr Satinský, MF DNES

Grossova smlouva: stará novinka

  • 32
O společenské smlouvě se premiér Gross poprvé zmínil předminulý týden mezi svými straníky na celostátním pražském srazu. V nedělním diskusním pořadu České televize se o ní rozhodl mluvit podstatně víc než o objasňování rodinných příjmů a podnikání své ženy.

Má však smysl poslouchat a číst věty týkající se této společenské smlouvy?

Pokusit se o to můžeme, ale hned na začátku připojme upozornění - tento "výrobek" není čerstvý.

"Jsem připravený v nejbližší době během nadcházejícího měsíce předložit společnosti novou společenskou smlouvu," prohlásil naposledy v neděli Gross.

A hned začal popisovat, jak Česko svádí zápas v náročné globální konkurenci. A tato smlouva má prý podle premiéra zajistit, "že Česká republika v tomto zápase obstojí a zvítězí".

Slova, která Stanislav Gross na obrazovce vyslovoval, měla jeden háček. Zazněla už mnohokrát dříve, dokonce i zmínka o smlouvě je značně zastaralá. Poprvé o ní totiž mluvil už loni v létě po pádu předchozí vlády premiéra Vladimíra Špidly.

Při přípravě programového prohlášení své vlády tehdy Gross sliboval "smlouvu s občany, jejíž plnění by mohli lidé kontrolovat".

A pokud jde o obsah společenské smlouvy? Ani tady neříká šéf vlády nic úplně nového. Už minulý měsíc totiž na zasedání ústředního výkonného výboru své ČSSD sdělil, co a proč by tato smlouva měla především obsahovat.

Co by to mělo být? 
• Koncepce zdravotnictví 
• Důchodová reforma 
• Spravedlivá sociální reforma 
• Boj s nezaměstnaností 
• Příprava na přistoupení k euru 
• Přijetí euroústavy 
• Transparentnější podnikatelské prostředí 
• Národohospodářská strategie

Za výčtem těchto bodů dodejme, že všechny už obsahuje programové prohlášení Grossovy vlády z loňského léta.

Hlavní problém společenské smlouvy však hledejme jinde. Spočívá v tom, že kromě Grosse takovou smlouvu nikdo nechce a ani se o ní nikdo nezmiňuje. Grosse v tomto opustili i šéfové koaličních stran, křesťanský demokrat Miroslav Kalousek a unionista Pavel Němec.

"Body, o kterých premiér mluví, jsou prioritami programového prohlášení vlády. Nazývat je společenskou smlouvou se mi zdá zbytečně dramatické přejmenování," sdělil Kalousek.

"Mně se zdá, že se premiér snaží odvádět pozornost od vládní krize, která vznikla kvůli příjmům z prostituce napojených na jeho rodinu," tvrdil lidovecký předseda.

Podobně mluví i opoziční ODS a další. Vzhledem k tomu, že Gross nepřichází s ničím novým, zdá se, že jde skutečně o úhybný manévr. Jednoduše řečeno, když premiéra oslovíte a budete s ním chtít mluvit o "jeho" smlouvě, trpělivě se zastaví. Pokud začnete otázkami na příjmy jeho rodiny, stočí řeč ke smlouvě nebo se rychle vzdálí.

Zbývá otázka, kdo pro Grosse společenskou smlouvou "objevil". Zdroj blízký premiérovi tvrdí, že to byl jeho poradce Otto Novotný. On sám v pondělí do telefonu tvrdil, že nemá čas a na SMS dotaz nereagoval.

Příští týdny ukážou, zda se premiérovi podaří "protlačit" společenskou smlouvu do slovníku politiků a novinářů, či jestli zapadne opět do zapomnění.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video