Gross zabodoval. Přijal ho Zeman

  • 15
Dvě hodiny, které expředseda ČSSD Miloš Zeman věnoval v sobotu úřadujícímu předsedovi Stanislavu Grossovi, mají pro Grosse cenu zlata. Tímto setkáním totiž Gross jasně vzkázal Zemanovým příznivcům ve straně: Podívejte, Zeman si na mě udělal čas a nevyhodil mě.

Po víkendu tak může počítat s tím, že získává postupně na svou stranu především ty poslance, kteří jej nijak nemilují a spíše jej v čele strany trpí.

"Jsem rád, že se Gross snaží o korektní vztahy se Zemanem," chválil jej už v neděli například poslanec Karel Šplíchal.

Grossův úspěch je cennější o to víc, že se nenechal odradit mnohými Zemanovými útoky na svou osobu. "Gross neumí nic než korumpovat... Je to technolog moci... Pod jeho vedením se z ČSSD stane mafiánská sekta," prohlašoval "důchodce z Vysočiny".

Gross přitom prokázal větší vytrvalost než jeho předchůdce Vladimír Špidla. I ten se velmi snažil navázat s Milošem Zemanem kontakt. Vyzýval jej k setkání, snášel jeho ostré útoky, až se nakonec rozhodl dál už ruku nenabízet.

"Nemá to cenu," vzkázal, čímž ztratil další hlasy. Grossovi navíc velmi nahrává současné Zemanovo chování, pro někoho možná poněkud paradoxní - uložil si totiž bobříka mlčení.

To je pro nového šéfa ČSSD ta nejlepší zpráva ve chvíli, kdy potřebuje v klidu postavit novou vládu a sešikovat na její podporu sedm desítek vlastních poslanců. Co bude se Zemanem? Je pravděpodobné, že se jej bude snažit Gross vytáhnout z Vysočiny do Prahy.

Nepůjde zřejmě o to, že by mu nabídl nějaké teplé místo, spíše jej bude zvát na jednání sociální demokracie a nabízet mu práci na programu strany. Tedy něco, po čem řada spolustraníků už dlouho volá.

Objevují se sice i úvahy, že by se Zeman mohl pokusit zdolat Hrad ještě jednou, v roce 2008, ale to je nepravděpodobné. Podle informací MF DNES expředseda ČSSD nechce kandidovat proti nynějšímu prezidentovi Václavu Klausovi.

Řečeno bojovou mluvou: Gross ve svém tažení za novou vládu zatím vyhrává na obou křídlech. Nejdříve "zázračně" obnovil 101 koaličních hlasů a nyní se stejně překvapivě proměnil v Zemanova hosta. Co chystá na tento týden?

K situaci uvnitř ČSSD se už nebudu vyjadřovat

Expremiér Miloš Zeman po schůzce s úřadujícím šéfem strany StanislavemGrossem už nechce jitřit situaci v sociální demokracii kritickými vzkazy z Vysočiny.

Jak došlo k vaší schůzce se Stanislavem Grossem? Z jeho, nebo z vaší iniciativy?
Bylo to z jeho iniciativy, a protože to byla soukromá návštěva, nebudu její obsah nijak komentovat.

Jakou roli hrál v konání schůzky Miroslav Grégr a jak dlouho trvala?
Je pravda, že se přimlouval za to, abych Grosse přijal, a schůzka trvala asi dvě hodiny.

Po jednání vedení ČSSD, kde rezignoval Špidla, jste řekl, že nebudete torpédovat úsilí Grosse o sestavení vlády. To zřejmě teď platí ještě víc.
Platí, co jsem řekl poté, kdy se strana rozhodla, že nesvolá mimořádný sjezd. Nehodlám se nadále vyjadřovat k situaci uvnitř ČSSD.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video