Gross pochybuje o připravenosti na zasedání MMF

- Ministr vnitra Stanislav Gross zpochybnil přípravy Prahy na zářijové zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky. Gross označil při setkání s prezidentem Václavem Havlem a policejním ředitelem Jiřím Kolářem za nedostatečnou zejména koordinaci činnosti státních institucí. Od příštího týdne by jí měla sladit zvláštní skupina.
Jednání těchto bankovních institucí provázejí po celém světě mohutné protesty odpůrců světové globalizace.

"Není dostatečná koordinace mezi jednotlivými státními institucemi, které se na přípravě zasedání MMF podílejí," konstatoval Gross před novináři s tím, že přijal opatření ke zlepšení tohoto stavu. Ministr chce využít i zahraničních zkušeností z podobných akcí.

Výroční zasedání MMF a Světové banky, které se bude konat koncem září v Praze, se má zúčastnit asi 18 tisíc oficiálních hostů.

Na očekávané demonstrace se má podle některých zdrojů do Prahy sjet až 20 tisíc odpůrců globalizace, kteří zde chtějí uspořádat "kontrasummit". K udržení pořádku má být nasazeno až 11 tisíc policistů.

Sami představitelé MMF přitom chtějí se zástupci protestujících diskutovat. Rovněž Havel má určitou představu, jak obohatit dialog mezi představiteli nevládních organizací a zástupci MFF, podrobnosti však neprozradil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video