Gross tvrdil, že informace o kauze má pouze z médií. Ilustrační foto.

Gross tvrdil, že informace o kauze má pouze z médií. Ilustrační foto. | foto: Dan Materna, MF DNES

Gross komisi s kauzou Unipetrol moc nepomohl

  • 40
Bývalý premiér Stanislav Gross před sněmovní vyšetřovací komisí popřel, že by bral úplatky v souvislosti s prodejem Unipetrolu. Prohlásil také, že podnikatel Andrej Babiš vládu při rozhodování o privatizaci neovlivňoval.

ČTĚTE TAKÉ:
Komise k Unipetrolu vyslechne Grosse i Urbana

Expremiér komisi s případem příliš nepomohl. Často odkazoval na ministry, kteří byli za prodej Unipetrolu odpovědní, a tvrdil, že většinu informací o kauze má pouze z médií.

"Celou kauzu jsem sledoval v médiích jako většina ostatních, pouze s tím rozdílem, že se tam skloňovalo moje jméno. Považuji to za jedno velké lidské selhání," řekl Gross.

Prodej Unipetrolu podle některých spekulací provázela korupce. Bývalý šéf kabinetu premiéra Zdeněk Doležel je podezřelý, že v této věci požadoval od polského lobbisty Jacka Spyry úplatek pět milionů korun.

Schůzku natočila skrytou kamerou televize Nova. - více zde

Doleželova slova o tom, že se nechal uplácet od Babiše, označil Gross za lež. Přiznal, že se s ním vídá. "Blízký přítel to ale prý rozhodně není," dodal.

Se Spyrou se prý viděl jen jednou na charitativní akci. Víckrát se údajně potkal s třetím účastníkem schůzky Robertem Piksou, ani s ním se ale prý osobně neznal.

Předseda komise Grossovi věří
Předseda komise Pavel Hojda (KSČM) považuje Grossovu výpověď za přesvědčivou. Z dosavadního vyšetřování nabyl dojmu, že série schůzek mezi Spyrou a Doleželem byla promyšlenou provokací, v níž byla zneužita média.

Martina Římana z ODS naopak Grossovo vysvětlení neuspokojilo. "Žádné relevantní vyvrácení toho, že opravdu nedošlo k nabídce úplatku, jsme neslyšeli," řekl.

Vypovídal i reportér Novy
Před komisí vypovídal i reportér Novy Janek Kroupa. Vyšetřovatele zajímalo, jak pořídil nahrávku schůzky Doležala se Spyrou, jestli ji nesestříhal a nezkreslil tak její sdělení.

Kroupa odmítl sdělit, jestli nějaký z účastníků o přítomnosti reportérů věděl. "Nebudu odpovídat na žádné otázky, které by, byť vylučovací metodou, vedly k identifikaci mého zdroje. Pokud se sám odhalí, potvrdím jeho jméno." dodal.

Příští týden před komisi předstoupí i polský lobbista Spyra a třetí účastník inkriminované schůzky Robert Piksa.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video