Stanislav Gross přichází k výslechu kvůli Unipetrolu.

Stanislav Gross přichází k výslechu kvůli Unipetrolu. | foto: David Port, MF DNES

Gross byl kvůli Unipetrolu u výslechu, čeká ho další

  • 216
Vyšetřování korupční aféry při privatizaci Unipetrolu je v plném proudu. V Česku i v Polsku už policie požádala o svědectví nejvyšší představitele státu. V úterý byl u výslechu bývalý premiér Gross. "Bylo to běžné podání vysvětlení," řekl bez dalších podrobností.

Minulý týden zase polská prokuratura požádala o svědectví "čerstvého" expremiéra Marka Belku.

"Pana Belku jsme vyslechli a mohu potvrdit, že jsme se ho ptali i na případ Unipetrolu. Více ale sdělovat nebudeme," řekl MF DNES prokurátor z polského Krakova Jerzy Balicki.

Stanislav Gross bude nejžádanějším svědkem celé kauzy. Vyslechnout ho chce i polská prokuratura. A druhý na řadě bude jeho někdejší pravá ruka, ředitel kabinetu Zdeněk Doležel.

"Žádost o právní pomoc do Česka odešleme. Určitě budeme chtít vyslechnout nejdříve pana Stanislava Grosse a Zdeňka Doležela," řekl MF DNES Balicki, který se podílí na vyšetřování společné aféry dvou petrochemických podniků - polského PKN Orlen a českého Unipetrolu.

Česká vláda totiž loni na jaře prodala Unipetrol polské státní společnosti PKN Orlen a v Polsku se letos rozeběhlo rozsáhlé vyšetřování této transakce.

Nové vedení polské firmy je totiž přesvědčeno, že to byl pro Poláky nevýhodný obchod, který provázela korupce.

Podle Balického existuje podezření, že se při privatizaci Unipetrolu rozdal úplatek ve výši 42 milionů eur. "Máme určité informace a chceme si je ověřit výslechy svědků," řekl.

Polští vyšetřovatelé si už dříve vyžádali nahrávku televize Nova, která v srpnu na skryté kameře zachytila Zdeňka Doležela, extajemníka Grosse a později i premiéra Jiřího Paroubka, jak si na jednání s polským lobbistou Jackem Spyrou říká o pětimilionový úplatek za zprostředkování jednání o Unipetrolu.

Pro Poláky je však důležité, že Doležel na záznamu fakticky potvrzuje, že směr jejich vyšetřování je správný.

"Já ti řeknu - a teď se na mě jenom dívej - ten směr je nastavenej dobře," říkal Doležel Spyrovi a souhlasně přitom pokyvoval hlavou.

Spyra totiž předtím Doleželovi říkal: "Poláci, prokuratura, po tom jdou natvrdo. A je fakt, že Gross bral prachy od Babiše přes Šárku. A tak chtějí zaútočit na ni a dostat se tak na něho. Babiš mu prostě dával peníze."

(Andrej Babiš je Grossův přítel a firmě PKN Orlen pomáhal při privatizaci Unipetrolu. Šárka je Grossova žena - pozn. red.)

Polská prokuratura z toho vyvozuje, že Doležel musí o korupci vědět.

Doležel je na úřadu práce
Česká policie je ve vyšetřování kauzy Unipetrol pozadu. Zatím se soustřeďuje jen na to, zda si Doležel říkal o úplatek. V úterý byl na výslechu Gross.

Lobbista Spyra totiž před měsícem do protokolu potvrdil, že Doležel si o pět milionů říkal a že to nebylo poprvé, protože o stejnou částku ho žádal už před rokem za to, že zprostředkuje schůzku mezi Grossem a Spyrovým "šéfem", podnikatelem Tomášem Pitrem. Jak vypovídal Gross, není jasné. Spyra i Pitr verzi o úplatcích potvrdili.

"Neříkal jsem si o peníze. Jen jsem se se Spyrou domlouval kódovanou řečí na další schůzce," řekl MF DNES Doležel. Ten na skryté kameře říkal, že "se sejdou u lesa a na stole bude pět v českých".

Spyra říká, že to byla žádost o pětimilionový úplatek. Doležel ale tvrdí, že to byly výrazy pro místo schůzky (u lesa) a že na programu (na stole) bude jednání v nejsilnějším obsazení včetně českých ministrů (pět v českých).

S Doleželem Úřad vlády už rozvázal pracovní poměr. Dnes je vedený na úřadu práce jako nezaměstnaný.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video