Relikviář svatého Maura je jednou z nejvzácnějších památek v České republice....

Relikviář svatého Maura je jednou z nejvzácnějších památek v České republice. Patřil stejnému rodu, jako nalezená sbírka minerálů. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Hrad Bečov má další unikát. Minerály rodu, kterému patřil i relikviář

  • 8
Geologové našli na bečovském hradě pozůstatky ztracené mineralogické a paleontologické sbírky rodu Beaufort-Spontinů. Těm patřila také jedna z nejcennějších památek v zemi - relikviář svatého Maura. Beaufort-Spontinové přišli o zámecký a hradní areál po válce na základě Benešových dekretů. Unikátní sbírka se z hradu ztratila s dalším vzácným vybavením.

"Už můžeme téměř s jistotou potvrdit, že se skutečně jedná o unikátní mineralogickou sbírku, o jejíž existenci mluví také archivní materiály," řekl kastelán Tomáš Wizovský.

Minerály ležely mezi sutí v obytné věži hradu. Kolem nevzhledné hromady léta chodili lidé, že se nejedná o obyčejné kameny, odhalily až cvičené oči geologů.

"Vždy jsme se řídili tím, že z hradu nebudeme nic vyhazovat. Necháváme v něm cihly i kameny, což se teď ukázalo, jako velká výhoda," uvedl kastelán.

Minerálů je 167, přičemž všechny už zaevidoval správce bečovských sbírek Josef Rozinek. Nyní je čekají odborné expertizy, po kterých by se měly dostat do nově připravované expozice. Ta bude k vidění po památkové a stavební obnově hradu, která skončí za tři roky.

"Kromě toho, že Beauforti byli majiteli relikviáře svatého Maura, dovezli do Bečova také další luxusní předměty z belgických zámků. Blízko měli i k přírodovědným oborům, což dokládá třeba založení zdejší botanické zahrady nebo právě nalezená mineralogická sbírka. Existují dokumenty také o sbírce numismatické, ta se však ztratila jako první," řekl Tomáš Wizovský.

Z bývalého vybavení bečovského hradu a zámku se zachoval pouze zlomek. Odborníkům se pár stovek předmětů podařilo dohledat v devadesátých letech minulého století, a to díky pochopení představitelů různých kulturních institucí, které je hradu a zámku vrátily.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video