František Suchý na snímku z roku 2014

František Suchý na snímku z roku 2014 | foto: Archiv městské částiPraha10

Zemřel František Suchý. S otcem ukrýval popel popravených odbojářů

  • 6
Minulý čtvrtek zemřel ve věku 91 let politický vězeň František Suchý, který zažil nacistický i komunistický teror. V roce 1952 ho odsoudili za špionáž a velezradu k 25 letům vězení, za mřížemi strávil polovinu trestu. Rehabilitace se dočkal až po roce 1989, před sedmi lety ho prezident Klaus vyznamenal.

Zprávu o úmrtí oznámila Jana Holcová z obecně prospěšné společnosti Post Bellum. Suchý se svým otcem, ředitelem strašnického krematoria, ukrýval popel popravených obětí nacismu a komunismu, aby mohly být jednou pohřbeny důstojně.

 V roce 2011 ho bývalý prezident Václav Klaus za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva vyznamenal Řádem Tomáše Garrigua Masaryka, loni v listopadu obdržel Cenu Paměti národa.

Suchý spolu se otcem uchránili v době protektorátu jména 2 200 popravených, kteří měli být anonymně pohřbeni do hromadného hrobu. Tajně opisovali seznamy a urny s popelem ukrývali na odlehlém místě hřbitova. O jejich úmrtí informovali příbuzné. Ukryli například popel generála Josefa Mašína.

V době pražského povstání otec i syn bojovali se zbraní v ruce.

Školní index Františka Suchého mladšího z ČVUT z roku 1947. Tehdy mu bylo dvacet let. A znovu vídal hrůzy, kterých se dopouštěla totalitní moc.

Po únoru roku 1948 se rodina Suchých postavila i komunistickému režimu. V krematoriu schraňovali popel obětí komunistů, který měl být zlikvidován. Takto ukryli například urnu s popelem Milady Horákové.

Po komunistickém převratu začali také pomáhat rodinám, které byly převáděny přes hranice. František Suchý mladší byl v kontaktu s odbojovou skupinou, která šířila letáky. Osudnou se mu stalo ukrývání agenta chodce Jaroslava Koudelky, který ho nakonec po mučení prozradil. Dostal za to pětadvacetiletý trest.

Poslední rozloučení se koná ve čtvrtek ve 12:40 v malé obřadní síni strašnického krematoria.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video