Foxconn: práce pro dalších 500 lidí

  • 1
Pardubice - Společnost Foxconn CZ, kterou vlastní tchajwanská firma Hon Hai, chce od října tohoto roku ve svém pardubickém závodě zavést strojírenskou výrobu, kde zaměstná zhruba pět set lidí. Počet pracovníků tak ve firmě stoupne na zhruba dva a půl tisíce. V novém provoze, o jehož zavedení rozhodla firma již před časem, budou dělníci vyrábět skříně pro stolní osobní počítače.

„Výroba začne v říjnu letošního roku a přijímání pracovníků do výroby v září. Tato výroba bude zaměstnávat zhruba pět set pracovníků, přičemž menší část z nich, asi dvacet procent, budou tvořit současní zaměstnanci. Větší část budou tvořit noví lidé. Počet pracovníků Foxconnu je v současné době zhruba dva tisíce až dva tisíce sto, od náběhu výroby do konce roku se zvýší o zmiňovaných přibližně čtyři sta,“ řekl personální ředitel společnosti Foxconn CZ v Pardubicích Miroslav Gregor.

Početlidí se v následujícím roce na počtu dvou a půl tisíce nezastaví, naopak poroste. „Nové projekty, které budou vyžadovat další zvyšování počtu zaměstnanců, jsou plánovány v průběhu příštího roku, ale přesnější termíny zatím nejsou stanoveny,“ vysvětluje Gregor.

Dosud Foxconn v Pardubicích pouze montoval počítače převážně pro společnost Compaq, nové rozšíření však počítá se samostatnou strojírenskou výrobou. „Novým výrobkem bude skříň pro klasické osobní počítače, což znamená masovou strojírenskou výrobu do níž patří provozy jako lisovna kovů, lakovna či lisovna plastů,“ uvedl Gregor.

Vedení firmy ještě před několika měsíci zvažovalo, zda novou výrobní halu neotevře v Třemošnici či jiném městě v regionu, nakonec se však rozhodlo zůstat v Pardubicích. „O umístění nového závodu jsme jednali s Třemošnicí, Chrudimí a dalšími městy ve všech lokalitách Pardubického kraje, ale nakonec jsme rozhodli, že nová výroba bude v Pardubicích. Chceme totiž soustředit výrobu na jednom místě,“ vysvětlil rozhodnutí Foxconnu jeho generální ředitel Jim Chang.

Tchajwanský výrobce počítačů Foxconn chce v budoucnu z pardubického závodu vybudovat evropské centrum, z něhož bude počítači zásobovat celý starý kontinent. „Společnost Foxconn by chtěla plně využít silné průmyslové tradice a strategické polohy Pardubic a vybudovat zde celoevropské logistické středisko skutečně světové třídy,“ uvedl Terry Gou, předseda představenstva firmy a výkonný ředitel skupiny Hon Hai.

Firma Foxconn působí v Pardubicích od roku 2000, kdy koupila areál zkrachovalého podniku HTT - Tesla Pardubice. Od té doby celkové investice Foxconnu v Pardubicích dosáhly zhruba 1,8 miliardy korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video