Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Radek Cihla, MAFRA

Firmy zavalily soudy prací, chtějí ušetřit na zdražení poplatků

  • 9
Soudy zavalilo množství žalob. Narychlo je podávají hlavně firmy. Pokud to stihnou do 1. září, kdy výrazně podraží soudní poplatky, mohou ušetřit miliony. Zdražení má odradit od zbytečných žalob a přinutit znesvářené strany, aby se raději dohodly, než aby sporem zatěžovaly soudy.

Nejvíce se pod náporem práce prohýbají soudy, v jejichž rajonech sídlí velké firmy.

"Kvůli zdražení se u nás několikanásobně zvýšil především počet návrhů podaných elektronickou formou," řekl iDNES.cz soudce Michal Holub z Prahy 5. Nejčastěji tak jde o elektronický platební příkaz, který využívají vymahačské firmy. Ty často nakoupily tisíce promlčených pohledávek a nyní se je snaží zažalovat. Zatím při vymáhání malých částek do 15 000 platí jen 300 korun.

Podle něj má na množství žalob u tohoto soudu vliv také blízké sídlo několika leasingových společností. "Vím ale například i to, že advokáti sami své klienty upozorňují na zdražení a radí jim, které žaloby podat co nejdříve," dodal Holub. 

Velká firma = zavalený soud

"Zásadní nárůst jsme zaznamenali hlavně u hromadných žalob," potvrzuje také soudkyně Zuzana Barochová z Obvodního soudu pro Prahu 6. Ta zase jako jeden z důvodů uvádí sídlo velké banky v tomto obvodě.

A nával se nevyhnul ani pražskému městskému soudu. "Například u obchodních žalob nyní chodí až několik stovek návrhů denně. Jde o zásadní navýšení," řekla mluvčí městského soudu Martina Lhotáková.

Srpen je u soudů obvykle velice slabý měsíc, kdy si řada advokátů vybírá dovolenou. Současná vlna je také proto ještě větším zásahem do ustáleného koloběhu soudní administrativy. 

Zdraží rozvod i založení spol. s r. o.

Zdražení připravené ministerstvem spravedlnosti je u některých položek opravdu zásadní. Například návrh na vydání předběžného opatření se zvýší ze současných 500 na 1000 korun, zahájení rozvodového řízení na 2000 z původní poloviční částky. A zatímco za první zápis akciové společnosti (a. s.) do obchodního rejstříku se nyní platí 5 000 korun, od září to bude 12 000.

Kompletní přehled zdražení poplatků najdete zde

Ministerstvo spravedlnosti ale svůj krok obhajuje. Odvolává se například na skutečnost, že poplatky se nezměnily od roku 2000, zatímco platy i ceny energie se zásadně navýšily.

Nežalujte, ale dohodněte se!

Nízké poplatky prý také už neplní své poslání, tedy odradit firmy i jednotlivce od takzvaných "šikanózních návrhů". Tedy žalob, kdy nejde o vyřešení sporu, ale jen o vytváření nátlaku například na obchodního soupeře.

"Soudní řízení by přitom mělo být až nejzazším řešením sporu, a nikoliv prvním," tvrdí také ministerstvo. Předkládanou novelou chce proto zvýšit motivaci účastníků ke smírnému řešení sporu. Podle novely zákona o soudních poplatcích budou totiž soudy vracet 80 procent poplatku, pokud obě strany uzavřou smír před vynesením verdiktu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video