Vojtěch Filip nenechal na vládě nit suchou. Kritizoval ji také za vyjednávání o americkém radaru

Vojtěch Filip nenechal na vládě nit suchou. Kritizoval ji také za vyjednávání o americkém radaru

Filip: Topolánkova vláda je slabá a křupanská

  • 1623
Předseda KSČM Vojtěch Filip se ostře pustil do kabinetu premiéra Topolánka. Je prý slabý a do české politiky vnesl "politické křupanství". Špatná rozhodnutí se snaží zakrýt protikomunistickou kampaní, jejíž součástí je i "lustrační běsnění", řekl Filip po jednání ÚV KSČM.

Vláda i Senát, ve kterých dominuje ODS, podle Filipa pořádají nesmyslný hon na komunisty, který zbytečně rozděluje společnost. Příkladem takového "hledání nepřátel státu" podle něj bylo zřízení senátní komise pro posouzení ústavnosti KSČM.

Filip vládu kritizoval i v souvislosti s jednáním o umístění americké protiraketové základny. Kromě kritiky plánovaného projektu přidal i úvahu o možné korupci. Rozhodování o základně by podle něj mohlo provázet uplácení, podobně jako tomu podle některých informací bylo při zakázce na poskytnutí stíhaček Gripen.

"Nepochybuji o tom, že i firma Boeing vytvořila dostatečné finanční prostředky, aby ovlivnila některé z českých politiků," řekl Filip. Podle týdeníku Euro by měl americký radar v Česku případně budovat právě Boeing.

Širší vedení KSČM se zabývalo především přípravou na sedmý sjezd KSČM, který by se měl konat v příštím roce. První obrysy dalo také projektu, jenž má komunistům pomoci získat voliče, kteří sympatizují s programem strany, ale dosud ji nevolí.

Ústřední výbor také odmítl plán na uspořádání statutu Kosova, se kterým přišel zmocněnec generálního tajemníka OSN Marrti Ahtisaari. "KSČM stojí na straně práva a z toho plynoucí podpory kontinuity srbské státnosti v její celistvosti," uvedl výbor ve stanovisku.

Výbor také pověřil Filipa, aby si do nejbližšího sjezdu vzal na starost zahraniční agendu KSČM. Zahraniční styky původně řídil bývalý místopředseda Václav Exner. V prosinci byl ale odvolán z funkce kvůli nevýhodně uzavřeným smlouvám na prodej a koupi stranických nemovitostí. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video