Český premiér Petr Fiala (vlevo) při setkání s bavorským premiérem Markusem...

Český premiér Petr Fiala (vlevo) při setkání s bavorským premiérem Markusem Söderem po zasedání bavorské vlády. (9. května 2023) | foto: Twitter: Petr Fiala

Česká vláda bude mít na sjezdu sudetských Němců zástupce. Jméno Fiala neřekl

  • 71
Sjezdu sudetských Němců v bavorském Řezně se na konci května zúčastní také zástupce české vlády. Prohlásil to premiér Petr Fiala po jednání s bavorským premiérem Markusem Söderem.

Účast zástupce české vlády je podle něj znamením, že Češi a Němci hledí do budoucnosti. O rozvoji česko-německých, respektive česko-bavorských vztahů hovořil také Söder, který zdůraznil, že staviteli mostů mezi oběma zeměmi se stali právě sudetští Němci.

„Problém vztahů v posledních letech nabyl nové pozitivní dimenze, napětí je výrazně nižší,“ řekl Fiala o vztazích Česka a sudetských Němců. „Sjezdu sudetských Němců se zúčastní zástupce české vlády, abychom dali najevo, že hledíme do budoucnosti,“ dodal bez uvedení konkrétního jména.

O složitosti vztahů Česka a Německa, respektive Bavorska, dnes hovořil také Söder. Ten prohlásil, že je pozoruhodné, jak přátelské vazby Česko s Bavorskem mají, i když v minulosti vztahy narušily temné historické události, jako byly nacistický režim v Německu a odsun sudetských Němců z Československa po druhé světové válce.

„Dnešek proto můžeme nazvat historickým dnem,“ řekl Söder. Zmínil tak to, že Fiala se dnes jako první český premiér zúčastnil zasedání bavorské vlády. V řezenské katedrále, kde se konala ceremonie u příležitosti otevření bavorsko-české výstavy o baroku v Čechách a Bavorsku, pak poděkoval sudetským Němcům za jejich roli mostu mezi národy. Poděkování adresoval nejvyššímu politickému představiteli sudetských Němců Berndu Posseltovi, který se ceremonie zúčastnil.

O stále lepších vztazích podle Södera svědčí i to, že na loňském sudetoněmeckém sjezdu v bavorském Hofu zazněla poprvé česká hymna.

Letošní sjezd pořádají sudetští Němci v Řezně od 26. do 28. května. Na sjezdu udělí své nejvyšší vyznamenání, kterým je Evropská cena Karla IV., českému sociálnímu demokratovi Liboru Roučkovi a německému diplomatovi Christianu Schmidtovi. Ocení je tak za jejich roli ve sbližování národů střední Evropy.

Z Československa byly po druhé světové válce odsunuty asi tři miliony Němců. Podle česko-německé komise historiků při tom přišlo o život 15.000 až 30.000 lidí. Během předešlé více než šestileté nacistické nadvlády zahynulo kolem 320.000 až 350.000 obyvatel někdejšího Československa.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video