Fasují pomoc, i když nebyli vyplaveni

  • 84
Písek - Do center pomoci Českého červeného kříže v Písku chodili pro ošacení, desinfekční prostředky i jídlo lidé, kteří nebyli vůbec vyplaveni. Některým stud nezabránil, aby šli i vícekrát. Jedna rodina dokonce nafasované věci pak za výhodné ceny prodávala. Lidé, kteří pomoc skutečně potřebují, se přitom stydí a většinou si pro ni nejdou.

"Tyto případy se zde objevily a to v hojné míře. Pro pomoc si chodili především písečtí Romové. Již jsme udělali opatření a máme jmenný seznam vytopených občanů," potvrdila ředitelka píseckého Červeného kříže Hana Komínková.

Pracovnice, které humanitární pomoc vydávají, tak mohou nyní kontrolovat, zda se pomoc dostává do správných rukou. "Snažíme se to zarazit. Prostě jim řekneme, že na to nemají nárok a nic jim nedáme," řekla Komínková. To je ale jediný způsob, jak takovému chování občanů zamezit.

Z právního hlediska je tento lidský hyenismus nepostižitelný. Červený kříž má ve stanovách, že pomáhá sociálně slabším, ne tedy jen lidem vytopeným. "Ano, podle stanov je zamítnout nemůžeme. Jen jim vysvětlit, že už dostali dost. Jiné řešení neexistuje," připustila Komínková.

Když některé z pracovnic Červeného kříže vidí, že došlo mezi nimi a žadatelem o pomoc ke střetu, bojí se. "Já strach nemám, s Romy jsem žila pět let v jednom domě. Ale ostatní děvčata, co vydávají věci, se bojí, že je někdo napadne," uvedla Komínková, která zatím žádné trestní oznámení nepodala.

Chystá se ale žalovat rodinu, která věci prodávala dále. Tu mohou policisté obvinit pouze z toho, že si humanitární pomoc vyzvedávala několikrát a dopouštěla se tedy trestného činu podvodu. Prodej věcí je nemorální, ale nijak nepostižitelný.

Vychytralé chování Píseckých poškozuje zemi i v zahraničí. "Dostali jsme nabídku na humanitární pomoc ze Švýcarska. Nechtějí ale, aby se to dostalo do Červené kříže, ale přímo potřebným. Argumentují totiž, že jinak se pomoc zneužije," řekl přednosta Prokopec.

Přímé předání lidem je ale zdlouhavé a administrativně náročné. "Samozřejmě nejsnazší je distribuce prostřednictvím center pomoci," řekl Prokopec.

Chování píseckých Rómů odsoudil i jejich poradce na Okresním úřadě ve Strakonicích Matěj Šarközi. "Ježíšmarjá, to snad není možné. Vždyť většina píseckých Romů vůbec vyplavena nebyla," řekl poradce Šarközi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video