Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Michal Klíma, MAFRA

Extremisté se stále více snaží dostat do armády, uvedla tajná služba

  • 51
Do armády se snaží dostat lidé s vazbami na pravicový extremismus. Konstatuje to Vojenské zpravodajství ve své výroční zprávě za rok 2008. Tajná služba přitom stejný trend zaznamenala už v předchozím roce.

"Také v roce 2008 se jednalo takřka výhradně o příslušníky pravicově extremistických skupin a hnutí a osoby, které s nimi otevřeně sympatizují nebo mají na prostředí pravicového extremismu nějaké jiné vazby," konstatuje tajná služba.

Zpravodajci se prý zajímali především o nově přijímané vojáky z povolání, ale i starší vojáky, u kterých měli podezření z projevů extremismu. Informace o takových případech služba předávala vedení resortu, policii a Inspekci ministra obrany.

MF DNES a iDNES.cz před časem v armádě identifikovala tři aktivní neonacisty. Postupně z ní všichni odešli. Vladimír Holub z brigády rychlého nasazení téměř okamžitě po zveřejnění článku v listopadu 2007, dělostřelec Martin Hrach letos koncem března a poslední z nich, Jan Brhel ze žatecké brigády rychlého nasazení, podle informací iDNES.cz armádu opustil koncem června letošního roku.

Vojenská policie následně začala vyšetřovat dalších třináct podobných případů a pět vojáků obvinila.

Armáda po odhalení extremistů ve svých řadách zpřísnila přijímací řízení. "Každý voják musí podepsat prohlášení, že nesympatizuje s podobnými hnutími a myšlenkami. Pokud to poruší, je to důvod k okamžitému propuštění," uvedla loni v září mluvčí Jana Růžičková.

Ohrožení v Afghánistánu

České vojáky v Afghánistánu ohrožují špioni místních povstalců, varuje ve své výroční zprávě vojenská tajná služba. Špioni z řad místních obyvatel se totiž snaží získat práci na americké základně ISAF v provincii Lógar, kde je umístěn také český rekonstrukční tým.

"Vojenské zpravodajství zaznamenalo jednotlivé případy jejich špionážní činnosti ve prospěch povstaleckých skupin," uvedla služba ve zprávě.

"Další bezpečnostní hrozbou pro kontingent AČR byly zjištěné případy sabotáží, provedené opět místními zaměstnanci," konstatuje tajná služba. Vojenské zpravodajství proto muselo prověřovat zájemce o zaměstnání u českých kontingentů. Získané informace pak zpravodajci předávali velení jednotek v Lógaru.

Vojenští činitelé také řešili podnikání Petra Olivy, sloužícího na letišti v Pardubicích, který distribuuje prostřednictvím svého obchodu ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku oblečení značky Thor Steinar. Oliva se účastní i mezinárodních akcí NATO, aktivity v neonacistickém hnutí mu velitelé neprokázali.

Terorismus nehrozí. Zatím

Do problematiky terorismu vojáci zahrnuli také možné nebezpečí, které by násilničtí extremisté mohli představovat pro případnou výstavbu a provoz amerického radaru na území České republiky.

"Celkově Vojenské zpravodajství v průběhu roku 2008 nezískalo informace opravňující k tvrzení, že je Česká republika vystavena významnému riziku ohrožení konkrétním teroristickým nebo extremistickým činem," konstatuje ale na závěr služba.

Na druhou stranu ale upozorňuje, že vzhledem k vývoji ve světě pravděpodobnost případného teroristického útoku na Českou republiku neklesá.

"Kromě toho bude patrně Česká republika i nadále považována za prostor vhodný k vytváření logistické podpory pro nadnárodní teroristické organizace a k tranzitu teroristů do dalších zemí Evropy," tvrdí tajná služba.

Vojáci varují. Pozor na Rusy a Čínany

Vojenské zpravodajství, které zahrnuje rozvědku i kontrarozvědku, také ve své zprávě potvrzuje včerejší varování Bezpečnostní informační služby před ruskými špiony v Česku. "Vojenským zpravodajstvím i aliančními partnery byly dlouhodobě hodnoceny jako nejaktivnější zpravodajské služby Ruské federace," popisuje tuto situaci služba.

Podle ní se ruská vojenská rozvědka GRU v roce 2008 zaměřila především na plánovanou výstavbu amerického radaru.  

"Jak už bylo mnohokrát mediálně prezentováno, vnímala Ruská federace rozmístění prvků PRO (protiraketové obrany) ve střední Evropě jako hrozbu pro své geopolitické zájmy a věnovala značné úsilí na zabránění její výstavbě. Tomuto cíli byly v roce 2008 i podřízeny aktivity ruské diplomacie a zpravodajských služeb," píše se ve zprávě.

Tajná služba ale upozorňuje také na špiony, o kterých se příliš neví. Jsou to zpravodajci Číny, kteří se zajímají především o vojenskou techniku.

"Pro Českou republiku představovaly hlavní riziko skryté snahy ČLR získat pokročilé technologie vojenského nebo dvojího užití. Na rozdíl od vyspělejších západních států s vyšší koncentrací výzkumných a vývojových pracovišť však Česká republika není prioritní oblastí zájmu těchto služeb," tvrdí vojáci.

vojenské zpravodajství

Ozbrojená zpravodajská služba Armády České republiky. Zabezpečuje informace o možném vojenském ohrožení země, o riziku terorismu, organizovaného zločinu nebo sabotáží. Vzniklo 1. ledna  2005 sloučením vojenské kontrarozvědky (Vojenského obranného zpravodajství) a rozvědky (Vojenské zpravodajské služby). Působí tak v Česku i zahraničí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video