Válka na Ukrajině | foto: koláž iDNES.cz

Drastická videa z války jsou neúcta. Utrpení nesmí být senzace, říká etik médií

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
S rostoucí ruskou agresí přibývá i záběrů, které by se v médiích objevovat neměly. Utrpení lidí střídají záběry mrtvých či těch, kteří o svůj život mnohdy marně bojují. Podle odborníka na etiku médií z Masarykovy univerzity v Brně Jana Motala je to špatně. „Ve válce je sice občas třeba ukázat krutost agresora, ale ne z toho dělat senzaci,“ říká Motal a hodnotí dosavadní práci mediálních domů.

Na Ukrajině zuří válka a poutá pozornost celého světa. V televizi, novinách i na internetu konflikt dostává nejvíce prostoru – je to správně?
Z hlediska mediální logiky je zcela pochopitelné, že se válce na Ukrajině dostává takové pozornosti. Je to správné a přispívá to i k velké podpoře Česka ukrajinským obráncům. 

Na druhou stranu tu stále zůstávají důležitá témata – pandemie, ekologická krize, energetická krize, inflace. I těm by se měli novináři nadále věnovat, protože ovlivňují naše životy a my musíme hledat cestu k jejich řešení. 

To je ta „válečná mlha“ – nikdo dnes nemůže být plným garantem pravdy. Ani ti, s nimiž sympatizujeme. Když něco zní neuvěřitelně či příliš odpovídá našim představám, pravděpodobně to pravda nebude.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video