ROP Severozápad se podílel i na vybudování sportovního areálu Mládí v Žatci.

ROP Severozápad se podílel i na vybudování sportovního areálu Mládí v Žatci. | foto: ROP Severozápad

Jak si za peníze EU postavit rodinný dům a jiná pokušení evropských dotací

  • 143
Obviněný premiér, bývalý ředitel dotačního úřadu ve vězení, desítky stíhaných osob. O zneužívání evropských dotací víme víc, než o jejich smysluplném využívání. Je vlastně s podivem, že většina dotačních peněz nakonec splní svůj účel. Úplně zamezit podvodům totiž podle odborníků nelze, navíc k tomu chybí vůle politiků. A prý není vůbec těžké postavit si za peníze EU třeba rodinný dům. Jak na to se dozvíte v dalším díle seriálu o Evropské unii.

Dotačního podvodu se dopouštějí ti, kteří zamlčí nebo záměrně zkreslí údaje v žádosti o dotace. Evropský Úřad pro boj proti podvodům (OLAF) v České republice ročně zaznamená desítky případů problémových projektů.

Fotogalerie nejznámějších dotačních podvodů

„Za dotace se pořizují zbytečnosti. Místo aby vznikaly hodnoty, o které lidé stojí, vznikají věci, které vyhovují úředníkům a politikům, kteří o nich rozhodují. Lidi vidí, že místo toho, aby k bohatství vedla práce a vynalézavost, je dnes důležité ‚vědět, jak na to‘ při nakládání se společnými penězi. Dotace jsou škodlivé samy o sobě. Pokud se ještě zneužijí, jde o naprostou nehoráznost,“ sdělil iDNES.cz Roman Kříž z Libertariánského institutu.

Kvůli zneužívání dotací se podle něj vyplýtvají až desítky miliard korun. „Pak jsou však také škody, které nejsou vidět, jako je pokřivená hospodářská soutěž, pokřivená morálka, úspěch neschopných či všehoschopných,“ sdělil Kříž. 

Nutno podotknout, že v množství dotací, které Česká republika čerpá, lze o zneužívání dotací mluvit jen ve zlomku případů.

„V jednotlivých programových obdobích čerpání evropských dotací se uskuteční desítky tisíc projektů, přičemž problémovost se týká pouze minimální zlomku tohoto počtu,“ říká mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) pak uvádí, že se jedná konkrétně o 98 procent projektů, které jsou bezproblémové. „Jako Česká republika nemáme zase tak velký problém s nějakými podvody, ale spíš s vyčerpáním všech prostředků,“ míní Zdechovský.

Čapí hnízdo

Asi nejznámější českou dotační kauzu představuje farma Čapí hnízdo. Farmu nechal vybudovat premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Firmě Farma Čapí hnízdo byla roku 2008 přidělena dotace v programu pro malé a střední podniky ve výši padesáti milionů korun na stavbu rekreačního areálu ve středních Čechách. Firma dříve spadala do koncernu Agrofert vlastněného Andrejem Babišem. V době, kdy se o dotace ucházela, už ale měla anonymního majitele. Babiš později přiznal, že se jednalo o jeho děti a bratra manželky. Policie pojala podezření, že za firmou stál celou dobu Agrofert a že šlo o fiktivní převod akcií. Firma by tak podle policie nikdy nebyla malým či středním podnikem a neměla by na dotaci nárok. 

Farma Čapí hnízdo Andreje Babiše u Olbramovic na Benešovsku

Až deset problémových dotací ročně

Pokud se však takový případ přece jen vyskytne a zneužívání se potvrdí, je taková kauza mediálně propírána a brzy vejde ve všeobecnou známost. V současné době je v České republice vedeno přibližně 160 trestních řízení, které souvisí se zneužíváním evropských dotací. Každoročně se vyskytne šest až sedm desítek nových případů. 

Evropská komise má nástroje kontroly, kterými sleduje výdaje Evropské unie. Jedním z nich je databáze, která obsahuje informace týkající se osob nebo organizací odsouzených za podvody, korupci či zapojení do trestné činnosti.

„Obecně platí, že se Evropská komise přiměřeně spoléhá na kontroly členských států a dle míry jistoty pak přistupuje k revizním kontrolám. Kontrola je v podstatě stejná jako v případě kontrolních orgánů členského státu. Pokud tedy členský stát v rámci kontroly neudělal chybu, měl by výsledek kontroly Evropské komise být identický nebo alespoň velmi podobný,” říká europoslankyně Martina Dlabajová (ANO).

Ekonom Tomáš Kohout však vnímá zneužití dotací také jako morální problém. 

„Pokud se politici chovají korektně, lidé to pokládají za příklad a pak se tak většinou chovají také. Jinak si řeknou, že když to dělají výše postavení, proč by nemohli oni taky,“ říká Kohout.

Méně zneužitelné jsou podle něj zemědělské dotace. Naopak pravděpodobně nejsnadněji zneužitelné jsou dotace na abstraktní věci, u kterých se těžko kontroluje plnění, jako je stavebnictví nebo zakázky v oblasti informačních technologií.

Jak si postavit rodinný dům za peníze EU

Zákon praví, že každá dotace musí být vynaložena účelně, hospodárně a efektivně. Jenže úředníci často přidělí peníze projektům, které deklarovaný účel nakonec nesplní. K rozkrádání veřejných peněz dochází jednak v organizované skupině, jednak tehdy, když nějaká vlivná osoba zneužije svůj střet zájmů.

„Jedná se občas o nesmyslné a absurdní investice. Ministři se během posledních deseti let často chlubili, kolik se podařilo vyčerpat prostředků v jednotlivých dotacích, jakoby se jednalo o hlavní kritérium úspěšnosti čerpání dotací. Úspěšnost je ovšem nutné měřit podle cílů, jakých bylo těmito prostředky dosaženo a nikoliv množstvím přečerpaných veřejných prostředků,“ říká Janusz Konieczny z Nadačního fondu proti korupci.

Wellness hotel v Hluboké nad Vltavou

Wellness hotel získal 140 milionovou dotaci, z toho 50 milionů neoprávněně (zbylou část úřad kvůli pochybnostem s využíváním dotace neuvolnil). Dotace byla schválena v roce 2008, kdy hotel vedl ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiří Trnka, jak dříve upozornil Český rozhlas. Trnka se stal správcem svěřenského fondu spravujícího pozemky v hodnotě desítek milionů korun v Českých Budějovicích. Majetek do fondu převedl podnikatel Vladimír Hlavatý, jeden z pěti obviněných kvůli dotačnímu podvodu při stavbě wellness centra. Kvůli poškození finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu policie letos v lednu obvinila pět lidí, všem nyní hrozí až deset let vězení.

Jiří Trnka, bývalý ředitel Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad

Jak to tedy v praxi může vypadat? 

Představte si, že jste firma, která zjistila, že je možné čerpat dotace na školící střediska. Postavíte si hezký dům za 20 milionů korun, na který vám ministerstvo průmyslu a obchodu přispěje 70 procenty.  Po dobu pěti let, což je doba udržitelnosti, vykazujete, jak se tam někdo školí. Papíry s podpisy „školených“ dokládáte. 

„Úředník tam sice nikdy nikoho školeného neviděl, ale papírově to sedí. Po pěti letech provedete drobné úpravy, ze zasedačky uděláte obývák a máte super vilu, kterou výhodně zpeněžíte za 18 milionů. Vydělají všichni, kromě rozpočtu,“ popsal příklad zneužití dotací Kříž.

Metro, které dodnes nejezdí

Konieczneho zase zarazil případ moderního osvětleného mostu včetně přípojných pruhů, který ovšem vedl pouze jako vedlejší příjezd do soukromé společnosti. Samotní zaměstnanci této společnosti potvrdili, že most téměř nevyužívají.

Kontrolu dotací má na starosti Evropská komise a Evropský účetní dvůr v součinnosti s národními orgány. „Evropská komise se přiměřeně spoléhá na kontroly členských států a dle míry jistoty pak přistupuje k revizním kontrolám,” říká Dlabajová.

Kontrola je v podstatě stejná jako v případě kontroly ze strany státu. „Evropská komise provádí jak kontroly od stolu, tak na místě. Podle zjištěné chybovosti pak může členskému státu pozastavit platbu až na šest měsíců, či dokonce přerušit platby na dobu neurčitou,” vysvětlila Dlabajová.

Europoslanec Zdechovský zasedá ve Výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT), který se kontrolou dotací zabývá. „Objevilo se velké množství podvodů například v Itálii nebo Řecku, kde měli vybudovat v Soluni metro, které dodnes nejezdí. Často pak země samy musejí uvést vše do deklarovaného stavu. Jinde se dotace musely vrátit,“ potvrzuje Zdechovský.

ROP Severozápad

V souvislosti s dotačními podvody bývá často zmiňována kauza ROP Severozápad. Po rozsáhlém zátahu obvinila policie v roce 2016 24 lidí z poškozování zájmů Evropské unie a dalších trestných činů v souvislosti s evropskými dotacemi z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad v Ústeckém a Karlovarském kraji. Mezi 26 obviněnými byli vlivní politici, úředníci a podnikatelé. Machinacemi s evropskými dotacemi podle vyšetřovatelů způsobili škodu 14 miliard korun. První část větve této obří kauzy dospěla k pravomocnému rozsudku.

Bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz 

Stanoviska OLAF nejsou pro Českou republiku závazná

Finanční zájmy Evropské unie chrání Evropský Úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Ten zjišťuje, zda žadatel o dotace nebo národní komise, která peníze na projekt schvalovala, neporušili směrnice. OLAF o případech zpracovává výslednou zprávu, kterou posílá spolu s doporučením Evropské komisi i národním orgánům. Její stanovisko není pro Českou republiku závazné.

„Česká republika je považována v boji s touto formou trestné činnosti (dotační podvody) za jednu z nejaktivnějších zemí s celkem jednoznačnými výsledky při postihu této trestné činnosti,“ říká Malý. 

Úplně zamezit dotačním podvodům nelze a to i kvůli obrovskému množství projektů. „Důslednou kontrolní a auditní činností lze odhalit pouze část páchané trestné činnosti,“ uvedl Malý.

„Omezit zneužívání dotací lze systematickou prací v oblasti zvýšení vymahatelnosti práva, prosazení důležitých protikorupčních opatření, dotažení velkých kauz týkajících se dotačních podvodů – zákulisní hráči musejí mít pocit, že mohou být dopadeni. A důležité jsou i změny žebříčku hodnot ve společnosti, politika je totiž jen jejím zrcadlem,“ dodává Konieczny.

Podle Konieczneho by musela být politická vůle věci změnit. Jenže ta často není. Boj proti korupci je podle něj mnohdy jen vábničkou na voliče.

Rodinný hotel na Prachaticku

Nejčerstvější zpráva o dotačních podvodech přišla 30. května. Za podvody a zneužití evropských dotací poslal českobudějovický krajský soud do vězení otce a dceru za podvody a zneužití evropských dotací. Ti si začali stavět rodinný hotel na Prachaticku, ačkoliv byli bez peněz a zadlužení.

Dotační podvody v číslech

  • Česká republika začala čerpat peníze z evropských fondů svým vstupem do Evropské unie v květnu 2004. V programovém období 2014-2020 jsou pro Českou republiku vyčleněny prostředky ve výši téměř 24 miliard eur.
  • Více než 98 % českých projektů je bezproblémových.
  • Co se týče počtů nahlášených nesrovnalostí úřadu OLAF v letech 2013-2016 ohledně projektů ze strukturálních a zemědělských fondů, umístila se ČR se 3 212 případy na 4. místě v EU

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video