S elektronickým receptem mohou Češi vyzvedávat léky v Chorvatsku (ilustrační snímek)

S elektronickým receptem mohou Češi vyzvedávat léky v Chorvatsku (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

S e-receptem do Chorvatska. Češi si mohou na dovolené vyzvednout léky

  • 1
S elektronickým receptem mohou Češi od 12. června do některých lékáren v Polsku, od 28. června pak už i v Chorvatsku. Zatímco v Polsku dosud s e-receptem uspělo pouze 11 Čechů, protože lékárny se do systému přeshraniční spolupráce zapojují postupně, chorvatští lékárníci by měli být na české klienty připravenější.

„Chorvatsko je do projektu přeshraniční preskripce zapojeno již od loňska, díky tomu je v zemi mnoho lékáren, kde běžně pracují se zahraničními e-recepty,“ uvedla Irena Storová, ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Ústav zveřejnil na webových stránkách epreskripce.cz přehled konkrétních lékáren i s adresou, které už léky na český e-recept vydávají.

Do Polska pro léky s e-receptem? Teoreticky ano, pacienti ale zatím neuspějí

„Aktuálně je na seznamu 1 340 chorvatských lékáren. Lidé je najdou i ve městech, která dobře znají ze svých cest, například v Záhřebu, Splitu, Dubrovníku či Zadaru. Kdo bude potřebovat v Chorvatsku vyzvednout léky na elektronický recept, nemusí zkoušet namátkově, ale stačí nahlédnout do tabulky na našem webu,“ radí Storová.

Podle ní zatím systém eRecept umožňuje pouze jednostrannou spolupráci s Chorvatskem. Ale dokončují se procesní kroky, které umožní uplatnění chorvatských e-receptů v Česku. „Zapojení lékáren do přeshraniční výměny e-receptů je však ve všech státech dobrovolné,“ dodala Storová.

Polští pacienti už si v Česku léky vyzvednout mohou, ale zatím se zapojilo málo lékáren a ne všichni Poláci vědí, že si předem musí zvolit změnu e-receptu na přeshraniční ve svém online účtu.

Jak funguje výdej léků v cizině

Český pacient musí v zahraniční lékárně předložit svůj identifikační doklad, tedy pas nebo občanský průkaz, a stejně jako doma ukázat identifikátor elektronického receptu v SMS, e-mailu nebo aplikaci.

Lékárník v zahraničí se spojí s českým systémem eRecept a ověří identitu pacienta, platnost e-receptu a možnost vydání léčiva. Při výdeji se bude farmaceut orientovat podle léčivé látky, neboť obchodní názvy léčiv se mohou v různých zemích lišit. Díky centrálním evropským číselníkům a katalogům dostane lékárník prostřednictvím systému kompletní informace o účinných látkách, formě, množství a dávkování tak, aby mohl spolehlivě posoudit, jaký lék vydat. Vše bude uvedeno v úředním jazyce dané země.

Jakmile pacient dostane svůj lék, lékárna odešle informace o výdeji do země, která vystavila e-recept. Předepisující lékař tak bude mít v lékovém záznamu možnost ověřit, zda si pacient léky vyzvedl.

I v případě, že lék částečně nebo plně hradí zdravotní pojišťovny, pacient zaplatí v zahraniční lékárně jejich plnou cenu a pak se obrátí s žádostí o úhradu na svou pojišťovnu. Stejný postup platí také u léků vydávaných v zahraničí na listinný recept s razítkem. „Technicky je do budoucna možné přejít i na automatizovanou formou elektronického vyúčtování,“ nastínila ředitelka SÚKL Irena Storová. A dodala, že i po spuštění elektronické preskripce zůstává zachována možnost předepisování listinných receptů, které je možné uplatnit ve všech zemích Evropské unie.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video