Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Josef Vostárek, MF DNES

Výdej léků může po zavedení e-receptů zkolabovat, varují lékárníci

  • 398
Výdej léků může v lednu zkolabovat. Recepty budou povinně už jen elektronické a lékárníci varují, že systém není na tak velkou změnu připraven. Takzvané e-recepty někteří lékaři už píší. Ale zatímco dnes se jich předepíše kolem 5 procent, od ledna jich má být až 90 procent.

„Celá změna je absolutně nepřipravená. Pokud se projekt neodzkouší v zátěžových zkouškách se všemi lékárnami a všemi lékaři, hrozí, že dojde od ledna ke kolapsu výdeje léků,“ varuje předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

Vyřízení e-receptu navíc trvá déle než klasického. „Každý recept má svůj zvláštní kód, který je potřeba načíst z úložiště zvlášť. Čtečka přitom sejme kód častokrát až napotřetí,“ vysvětluje pražský lékárník Petr Krpálek.

Na vydání své medicíny musí pacient počkat déle i v nemocničních lékárnách, kde jsou elektronické recepty mnohem rozšířenější.

„Na odezvu ze systému čekáme někdy až půl minuty. Výdej léků se tak prodloužil a museli jsme posílit počet lékárníků,“ potvrzuje šéf lékárny v pražském IKEM Michal Hojný.

Podle ministerstva zdravotnictví však bude náběh e-receptů bez problémů. A klidný je i lékový úřad (SÚKL)

„Není třeba testovat funkčnost ani zapojení, protože z 2 600 lékáren je již 2 109 do e-receptu zapojeno,“ sdělila mluvčí Lucie Přinesdomová. Nejvyšší kontrolní úřad přitom v květnu SÚKL kritizoval, že úložiště receptů stálo za posledních šest let zhruba 345 milionů korun, ale vydáno bylo jen 1,5 procenta e-receptů (více si přečtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video