Elektrická koloběžka Lime-S, kterou je možné v Praze za poplatek půjčit přes...

Elektrická koloběžka Lime-S, kterou je možné v Praze za poplatek půjčit přes aplikaci a zaparkovat zase kdekoliv. Většina uživatelů s koloběžkami jezdí po chodnících. (12.října 2018) | foto:  František Vlček, MAFRA

Pokuta za zelenou koloběžku. Firma si účtuje za odstavení v zakázané zóně

  • 60
Pokud si v Praze půjčíte sdílenou elektrickou koloběžku od společnosti Lime, může se vám stát, že budete platit pokutu. Ta se nově týká uživatelů, kteří vozítko odstaví v některé zakázané zóně, které jsou vyznačené v aplikaci. O záměru firmy, která se tak údajně snaží naklonit si ke spolupráci pražské radnice, informoval server Aktuálně.cz.

Jednotlivé radnice totiž plánují kritizované koloběžky ze svých městských částí vykazovat.

„Vaše nedávná cesta skončila v zóně zakázaného parkování s pokutou ve výši 100 korun. Nezapomeňte vždy jezdit v zóně, která se v mapě Lime zobrazuje zeleně,“ informuje podle Aktuálně.cz společnost Lime řidiče koloběžek, kteří je zaparkovali v červeně označených oblastech mapy Prahy.

Mediální zástupce firmy pro Česko Michal Marek vysvětlil, že při parkování v červené zóně by měla sama aplikace řidiče varovat, že tam parkovat nemá. Společnost údajně uživatelům rozeslala i newsletter s novými pravidly.

Provozní manažer Limu Ondřej Široký zpravodajskému webu upřesnil, že stokorunová pokuta je připočtena k samotné ceně výpůjčky a částka je následně stržena z platební karty nebo kreditu, pokud má uživatel jízdné předplacené.

Zakázaná místa jsou buď ta daleko od centra města, pak je pro firmu složité tam koloběžky vyzvedávat a převážet zpět do rušnějších částí, nebo jsou to místa navržená magistrátem.

Kočičí hlavy ničí e-koloběžky. Firmy vymýšlejí, jak z turistů nevytřást duši

Někdy se také jedná o celé městské části, jako například městskou část Praha 2. Ta si totiž vyhláškou provoz koloběžek na svém území zakázala úplně, a to hlavně kvůli špatně zaparkovaným vozítkům nebo třeba rychlé jízdě jejich řidičů po chodnících.

Některá místa označila firma červeně také po dohodě se Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých České republiky.

Podle newsletteru by uživatelé koloběžek mohli sice zaplatit pokutu až 500 korun, reálně jim ale nehrozí pokuta vyšší než korun sto, a to ani při opakovaném porušení zákazu. Podle Marka se jedná spíš o výhrůžku, aby to lidé nedělali.

Společnost původem z Kalifornie zatím sdílené koloběžky provozuje v Česku jen v hlavním městě, kde jich má 1 500, působí ale i v dalších 100 městech po celém světě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video