Reinová se svými "zachránci" komunikovala přes okno. Sama nesměla ven. Ilustrační foto.

Reinová se svými "zachránci" komunikovala přes okno. Sama nesměla ven. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Důchodkyni rok věznili její známí. Nesměla ven a obrali ji o úspory

  • 31
Obyvatelé Krásné Lípy na Děčínsku žijí podivným příběhem. Osmdesátiletá Hildegard Reinová se o sebe po úrazu nedokázala sama postarat, využila proto nabídky svých známých a nastěhovala se do jejich domu. Zpět domů už se ale nemohla dostat a teprve po roce ji z Kyjova přivezli policisté.

Reinová měla na podzim loňského roku úraz, po kterém se sama o sebe nějakou dobu nemohla starat. Uvítala, když jí pomoc nabídli manželé Jan a Jaroslava Engelmannovi.

Ona hlídala jejich děti, oni slíbili, že se postarají nejen o ni, ale i o psa a její dům v Krásné Lípě. Ale nebylo to úplně zadarmo.

"Manželé se čtyřmi dětmi si zajistili zdarma chůvu, od níž ještě získali 12 tisíc korun měsíčně," poznamenala Marcela Jónová Navarová, která důchodkyni nakonec pomohla k návratu domů.

Stařenka přenechávala manželům osmitisícový důchod, k tomu Engelmannovi dostávali čtyři tisíce od státu jako ošetřovatelský příspěvek a s její platební kartou vybrali zhruba 40 tisíc korun.

"Když odjeli na dovolenou, sousedka mi přivezla výpisy z banky. Účet byl úplně vybraný, předtím jsem tam měla celoživotní úspory. To už byl dům odpojený od elektřiny, protože ji nikdo neplatil," vzpomíná důchodkyně.

V květnu už se paní Reinová cítila na to, aby se vrátila domů. Jenže manželé ji prý nechtěli pustit. To už se o ni zajímal její známý Karel Štrupl. "Říkala, že chce domů. Ale přemlouvali ji, že ji odvezou až za 14 dní. Nyní prý ještě musí hlídat děti," vzpomíná Štrupl.

Stejné to bylo při jeho další návštěvě na přelomu července a srpna. "V září už mě prosila, abych jí pomohl. Že už tam nechce být. Opět jí řekli, že ji pustí až po neděli, protože po víkendu dostane důchod," řekl Štrupl.

Reinová Štruplovi a Navarové přes okno líčila, že nesmí ven, a na záchod chodí na kbelík v rohu pokoje. "Zamykali. Prý aby neutíkaly děti," vzpomíná žena. "Manželé neustále oddalovali její návrat domů zřejmě proto, že nechtěli přijít o zdroj peněz. A také nechtěli, aby vyšlo najevo, že se vůbec nestarali o její dům, který mezitím zcela zpustl," dodala.

Před měsícem podala Navarová trestní oznámení. Policie pak odvezla starou paní zpět domů do Krásné Lípy. Svůj domov málem ani nepoznala. V zarostlé zahradě se ukrývalo stavení, uvnitř páchly psí výkaly a shnilé maso z ledničky, protože kvůli nezaplaceným zálohám přišla o elektřinu.

Navarová za důchodkyni dluh u energetické firmy zaplatila, sousedé uklidili dům i zahradu, naštípali dřevo, radnice nechala vymalovat. Policie žádné porušení zákona nenašla. "Do protokolu paní Reinová uvedla, že u nich v domě byla dobrovolně, nikdo ji nedržel, nezamykal ani neomezoval. Sdělila také, že sama dala souhlas s tím, aby jí z účtu vybírali peníze a nakládali s jejími finančními prostředky," řekl mluvčí děčínské policie Ladislav Cvik.

"Stará paní byla zmanipulovaná a ani se nedivím, že dál nechce s policií spolupracovat proti Engelmannovým, protože je to pro ni nepříjemná záležitost. Je možná ráda, že to má za sebou," říká k tomu tajemník radnice Jan Kolář.

Manželé Engelmannovi mají svoji verzi. "Vzali jsme si ji domů v dobré víře, chtěli jsme jí pomoci," tvrdili policistům. "Je to celé od začátku do konce lež," řekla včera u dveří svého domu Engelmannová.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video