Nejvíce ministru Julínkovi spílal za poplatky u lékaře bezdomovec. Ilustrační foto

Nejvíce ministru Julínkovi spílal za poplatky u lékaře bezdomovec. Ilustrační foto | foto: Petr Koťátko, MF DNES

Důchodci se přidali k protestu anarchistů proti poplatkům

  • 761
V centru Prahy se sešla demonstrace s netypickým věkovým složením. Převážně mladí anarchisté protestovali před budovou ministerstva zdravotnictví proti poplatkům pacientů. Zájem veřejnosti byl malý, k nespokojencům se ale přidalo několik důchodců.

Celkem přišlo na Palackého náměstí asi třicet lidí. Zhruba polovina byli anarchisté, zbytek důchodci.

Právě oni se pozastavovali se nad tím, že na demonstraci nejsou rodiny s malými dětmi, protože i pro ně budou poplatky zásahem do rozpočtu.

"Jsme anarchisté, náš rozum a naše morálka nám bohatě stačí k tomu, abychom poplatky u lékaře odsoudili jako zcela zvrácené, kontraproduktivní a asociální," řekl za pořadatele Jan Cemper.

Pozastavil se zejména nad argumenty vlády, že poplatky jsou nutné, aby pacienti nezneužívali péče.

Vláda chce ušetřit, aby zbyly peníze na léčení vážně nemocných, zavedené platby označuje za symbolické.

"I když se těm nahoře mohou zdát tyto částky symbolické, pro starobní a invalidní důchodce, nezaměstnané a nízkopříjmové skupiny nikterak malou částkou nejsou," prohlásil k přítomným Cemper. Za to se mu dostalo souhlasného potlesku.

Sedmasedmdesátiletý Josef Votoupal z Brna řekl, že mu sice od ledna stoupl důchod o 370 korun, ale současně mu narostly doplatky na léky dohromady o 350 korun. Musí tedy ještě dodat deset korun, aby měl na poplatek u lékaře.

"Zpravidla chodím za měsíc dvakrát, takže jsem v mínusu," shrnul. Tiché shromáždění narušil jen bezdomovec, který hlasitě spílal vládě.

Prý nastal čas, aby promluvila ulice, zvláště bezdomovci. "Díky téhle vládě jsem ztratil střechu nad hlavou a brzy se to stane i ostatním," volal pod okny ministra Tomáše Julínka z ODS.

Lidé od ledna platí 30 korun u lékaře a za položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost. Na poplatky podala ČSSD ústavní stížnost.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video