Hlívovec ostnovýtrusný (Rhodotus palmatus)

Hlívovec ostnovýtrusný (Rhodotus palmatus) | foto: Shutterstock

Čeští vědci zjistili, že na světě je více než 6 milionů druhů hub

  • 8
Vědci z Česka spočítali, že na světě je přes šest milionů druhů hub. Popsány jsou přitom jen desítky tisíc. Dosud odborníci odhadovali, že existují dva až čtyři miliony druhů hub. ČTK dnes o tom za Akademii věd ČR v tiskové zprávě informovala Eliška Zvolánková.

Houby jsou druhou skupinou organismů, po hmyzu, s nejvyšší odhadovanou rozmanitostí druhů. Celkový počet je podle odborníků možné odhadnout díky znalosti jejich biologie - například počtu hostitelských rostlin.

Tým Petra Baldriana z Mikrobiologického ústavu AV využil k dalšímu výzkumu globální databázi hub GlobalFungi, která čítá více než 27 000 pozorování. Vědci tak zjistili, že existuje minimálně 6 280 000 druhů hub.

„Podle toho, jak rychle se zvyšujícím se počtem popsaných vzorků přibývá nových druhů, můžeme odhadnout, kolik jich ještě čeká na odhalení. Z odhadovaného počtu více než šest milionů druhů zatím sekvenační metody zachytily asi jeden milion druhů,“ řekl k průzkumu Baldrian.

Většinu tvoří vřeckovýtrusé houby čítající desítky tisíc druhů, v této skupině jsou například lanýže a kvasinky. Další jsou houby stopkovýtrusé, k nimž patří řada známých hub, které tvoří nadzemní plodnice - například hřib, muchomůrka nebo žampion.

Podle vědců je nejvíce druhů hub ve vzorcích půdy a v rostlinném odpadu, mnohé se však skrývají i v kořenech, listech nebo v tlejícím dřevě.

Databázi složení houbových společenstev GlobalFungi představila AV ČR loni v létě. Pokrývá všechny suchozemské oblasti světa, 30 vědců na ní pracovalo tři roky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video