Dříve týral disidenty, pak začal podnikat

  • 4
Petr Žák z Hradce Králové by mohl být považován za smolaře. Před rokem 1989 pracoval ve státních službách a jeho úspěšnou kariéru zakončil převrat. Zkusil tedy podnikat a zase to nevyšlo. Záleží však na úhlu pohledu, ze kterého se na třiapadesátiletého muže nahlíží.

Žák totiž před rokem 1989 patřil k vysokým důstojníkům komunistické Státní bezpečnosti a v rámci akce Asanace týral disidenty.

O pár let později se rozhodl podnikat, pokusil se však prodat směnku, která byla falešná. Alespoň podle žaloby, kterou ve čtvrtek začal znovu projednávat pražský městský soud.

A Žákova reakce na obě záležitosti? "Obžalobu odmítám. K tomu, co je mi kladeno za vinu, bych se nikdy nesnížil," prohlásil loni u soudu, který projednával jeho podíl na týrání disidentů.

Ti, které týral, ho označili za velmi brutálního. Soud jej i proto poslal na tři roky do vězení. "Jsem nevinen," řekl ve čtvrtek k druhé obžalobě.

Obchod v Bratislavě
Žákův obchod s padělanou směnkou už jednou soud řešil. Loni v květnu bývalého důstojníka StB potrestal pětiletým vězením. Žák se podle verdiktu pokusil před třemi roky směnku na 45 milionů korun, kterou měla vystavit Investiční a Poštovní banka, prodat v Bratislavě.

Pravost cenného papíru měl dokazovat dokument od Krajského soudu v Hradci Králové. I ten je falešný. Bývalý tajný policista, který dodnes tvrdí, že věřil v pravost směnky, se odvolal a vrchní soud rozhodl, že se líčení musí opakovat.

Ve čtvrtek se soudcům nepodařilo případ projednat. "Musíme ještě dovyslechnout některé svědky," vysvětlila soudkyně Dana Pacholíková. Podle královéhradecké policie má Žák podíl i na dalším trestném činu, jehož vyšetřování brzy skončí.

Jako jeden ze čtveřice mužů měl slibovat podnikatelům za provizi zajištění úvěru. Podařilo se jim vybrat 18 milionů korun, úvěr nezařídili ani jediný. "Napálili kolem třiceti podnikatelů," řekl vyšetřovatel Luděk Čížek.

Z agentů podnikatelé
Žák není jediným bývalým důstojníkem StB, který se po roce 1989 pustil do podnikání a o něhož se začala zajímat policie.

Z pojišťovacího podvodu byl loni obžalován i Pavel Minařík podezřelý z plánování teroristického útoku na Rádio Svobodná Evropa v Mnichově. V roce 1996 údajně nechal na Ukrajinu vypravit kamion se skelnými vlákny (pojištěný na 41 milionů), který prý havaroval.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video