Jiří Drahoš (vpravo) oficiálně z rukou šéfa horní komory Milana Štěcha přebral...

Jiří Drahoš (vpravo) oficiálně z rukou šéfa horní komory Milana Štěcha přebral úřední osvědčení o svém zvolení do Senátu. (7. listopadu 2018) | foto: Benedikt Lederer, MF DNES

Drahoš je oficiálně prvním novým senátorem. Kdo Senát povede, není jasné

  • 23
Bývalý prezidentský kandidát Jiří Drahoš se stal prvním oficiálním přírůstkem do Senátu. V horní komoře oficiálně přebral úřední osvědčení o svém zvolení. Druhý ze senátorů zvolený už v prvním kole, Jiří Čunek (KDU-ČSL), se z předávání listiny omluvil.

„Nemohu mu to předat až příští týden s dalšími nově zvolenými senátory. Buď mu to tedy pošleme poštou, nebo osobně, pokud se tento týden setkáme,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Prvním novým senátorem se tak stal Drahoš, který už má jasno o tom, čemu se chce v horní komoře věnovat. „Chci se zaměřit na oblast vzdělávání a vědy. K vědě mám blízko, takže je to má priorita. Zajímají mě však i jiné věci. Modernizace státní správy a informační technologie,“ řekl iDNES.cz Drahoš.

Zároveň doufá, že se senátorské kluby mezi sebou domluví, kdo by měl být zvolen novým předsedou Senátu. Dosud tuto pozici obsazoval zástupce strany, která měla nejpočetnější senátorský klub. ČSSD však v letošních volbách ztratila mandáty a nejvíce senátorů sdružují kluby ODS a STAN. Oba mají osmnáct členů.

Kluby se na předsedovi Senátu nedohodly

Obě strany si post předsedy Senátu nárokují, ambici jej získat mají i lidovci s patnáctičlenným klubem. Čas na domluvu mají do příštího týdne, kdy se 14. listopadu koná ustavující schůze Senátu. Pokud strany nenajdou kompromis, dojde na hlasování s nevypočitatelným výsledkem. Pokud nebude nikdo zvolen, bude se konat další kolo volby.

Rozložení sil v Senátu

ODS: 18 členů klubu

STAN: 18

KDU-ČSL: 15

ČSSD: 13

Klub pro liberální demokracii: 6

ANO: 6

nezařazení: 5

Současný předseda Štěch příliš nepočítá s tím, že by si mohl svůj post udržet. Kdo se místo něj stane druhým nejvýše postaveným ústavním činitelem však není dosud jasné. Předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil po ranním jednání sdělil, že se strany stále neshodly na jednom jméně, které by mělo Senát vést.

ODS nadále trvá na dlouholetém senátorovi Jaroslavu Kuberovi a STAN chce prosadit Jana Horníka. Lidovci se snaží ostatní přesvědčit, aby podpořili ve volbě jejich kandidáta, Václava Hampla.

Klíčové tak mohou být hlasy několika senátorů, kteří nejsou zařazeni do žádného klubu. Podle Davidové je počet kandidátů na post předsedy netradičním. „Dosud na něj byli vždy nominováni maximálně dva lidé,“ uvedla.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video