Klára Dostálová na tiskové konferenci po jednání vlády. (15. června 2020)

Klára Dostálová na tiskové konferenci po jednání vlády. (15. června 2020) | foto: Michal Šula, MAFRA

Kritérium, kdy nemocnicím běžel čas, se ruší. Ale až s novými přihláškami

  • 13
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová v pátek oznámila, že se nebude rušit už uskutečněná kritizovaná výzva pro dotace do zdravotnictví, kde byl jedním z hlavních kritérií čas podání. Tato skutečnost je podrobována ostré kritice.

Ministryně pak však dodala, že další, páteční výzva pro získání peněz pro zdravotnictví z fondu REACT-EU bude zhruba o 14 dnů odsunuta. Kraje tak dostanou čas na to, aby mohly hledat další kritéria.  V úvahu připadá například míra spolufinancování.

Způsob výběru projektů kritizovala tento týden ve Sněmovně část opozice. Liberecký kraj kvůli němu podal na ministerstvo předžalobní výzvu. Podle kritiků rozhodovala při podávání žádosti o dotace rychlost podání projektu, tedy kliknutí počítačovou myší. Výzva pro nemocnice byla podle libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) vyčerpána za necelé dvě sekundy.

Vedení Krajské zdravotní zaskočilo, že v boji o dotace skončilo pod čarou

Česko může získat z REACT-EU na posílení zdravotnictví 18,4 miliardy korun. Peníze mají být využity podle předchozích informací MMR na rozvoj a modernizaci nemocnic, hygienických stanic nebo péče o pacienty s rakovinou a seniory.

První žádosti bylo možno začít podávat od 5. května a následují ještě dvě výzvy. Původně to mělo být od 14. a 25. května.

Projekty evropského programu REACT-EU na podporu zdravotnictví a snížení dopadů pandemie covid-19 úřady posuzují podle 23  kritérií, ubezpečoval náměstek ministerstva pro místní rozvoj pro evropské a národní programy Zdeněk Semorád. Rychlost podání žádosti byl podle něho rozhodující až potom.

Šampion: vinohradská nemocnice

Jenže stala se taková zvláštní věc, že nejlepší nabídky vybrala Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, v jejímž čele setrvává současný ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Po první výzvě zavládla například panika v Krajské zdravotní, společnosti sdružující největší nemocnice Ústeckého kraje, poté, co se ukázalo, že ani jedna z žádostí o dotaci z programu REACT-EU určených na zdravotnictví neuspěla.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video