Studenti protestovali před zdravotnictvím. Chtějí možnost venkovních akcí

  • 36
Studentská iniciativa Dostaňte nás ven! uspořádala happening s názvem Pořád tu ještě jsme s cílem upozornit na naléhavou situaci ve školství. Žáci několika škol předali dopis ministrovi zdravotnictví Janu Blatnému s návrhy na úpravy opatření, které by mohly zmírnit negativní dopady současného stavu.

Happening se konal v den ročního výročí uzavření škol. Žáci několika škol připravili autoportréty toho, jak vypadá jejich distanční výuka. Organizátoři pak tyto portréty vyvěsili na Palackého náměstí a jejich kopie předali ministru zdravotnictví společně s dopisem, ve kterém navrhují vládě úpravy opatření, které by mohly zmírnit negativní dopady na výuku.

„My jsme dnes za iniciativu Dostaňte nás ven předávali dopis ministrovi zdravotnictví, kde se snažíme, aby se školství upřednostnilo ve vládní politice opatření, protože si myslíme, že doteď ta politika byla hodně černobílá. Buďto se školy úplně zavřely, nebo byly otevřený,“ řekl student gymnázia Matyáš Bureš.

Podle jeho slov žáci přišli se spoustou variant. „Jednou z nich, za kterou si nejvíc stojíme, jsou venkovní výlety, venkovní aktivity nejen pro školy, ale třeba i pro další organizace, sportovní tréninky, skaut, turistické oddíly,“ představil návrhy svých spolužáků.

Student gymnázia také podotkl, že ve venkovním prostoru je riziko přenosu nákazy za dodržení hygienických opatření minimální. Zároveň však tato možnost „hodně pomáhá nahradit socializační funkci škol nebo dobrovolných aktivit“.

O návratu dětí do škol budou na čtvrtečním jednání diskutovat poslanci. Vláda tento krok sice plánovala už od března, ale kvůli vývoji epidemie koronaviru v Česku naopak poslala domů i žáky prvních a druhých tříd základních škol.

Jednat se bude také o podobě maturitních zkoušek. Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga již ve středu představil svůj návrh, podle kterého budou ústní maturity z češtiny a cizího jazyka dobrovolné. Kdo je odmítne, nebude z nich hodnocen. O podobě praktické části rozhodnou školy, řekl ministr školství.

Maturanti pracující kvůli covidu v nemocnicích nebudou muset letos skládat státní didaktické testy, pro ostatní zůstanou povinné. Všichni maturanti budou muset letos skládat školní maturitu ze dvou či tří předmětů podle oboru střední školy, součástí může být i praktická zkouška, dodal ministr.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video