Vystoupení z Evropské unie je nezbytné, řekl Jakub Olbert ze sdružení Chcípl...

Vystoupení z Evropské unie je nezbytné, řekl Jakub Olbert ze sdružení Chcípl PES, který chce kandidovat na Hrad. Chcípl PES organizoval protesty proti covidovým omezením. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Vystoupení z EU je nezbytné, řekl Olbert ze Chcípl PES, jenž se uchází o Hrad

  • 746
Na seminář odpůrců Evropské unie nazvaný Dost bylo Bruselu dorazil i Jakub Olbert, předseda hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES, které na sebe upozornilo demonstracemi proti covidovým omezením. Novelu pandemického zákona odmítl Senát. „Vystoupení z EU je nezbytné,“ prohlásil Olbert.

Uskupení Chcípl PES, na jejichž protestech proti novele pandemického zákona se objevily i šibenice, také již loni na podzim oznámilo, že se pokusí pro Olberta nasbírat 50 tisíc podpisů, aby se mohl zúčastnit volby příštího prezidenta.

„„Nemám úplný přehled, kolik podpisů se už podařilo nasbírat, ale Jirka Janeček mi říkal, že jich máme kolem 30 tisíc. Věřím, že jsme za polovinu,“ odvětil Olbert na dotaz iDNES.cz, jak daleko je se sběrem podpisů, aby se mohl o Hrad ucházet.

Nesmí se rozhodovat v Bruselu či Berlíně, řekla šéfka Trikolóry

Velmi kritické vystoupení měla šéfka Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková. „V Evropské unie, v tomto molochu, nechceme být. Nesmí se rozhodovat v Bruselu či Berlíně,“ řekla Majerová Zahradníková.

„Trikolóra vždy podpoří všechny iniciativy, které rozvolní naše vztahy s Evropskou unií, včetně referenda o členství v EU,“ řekla Majerová Zahradníková.

Dorazili exministr a pak i velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta, či Ladislav Jakl, spolupracovník exprezidenta Václava Klause.

Moderátorem akce je Michal Semín, místopředseda Akce D.O.S.T. SPD ho v roce 2019 neprosadila ve Sněmovně jako svého kandidáta do Rady ČTK, když kvůli němu tehdejší vládní ČSSD hrozila odchodem z vlády a expremiér Andrej Babiš vyzval poslance ANO, aby Semína nevolili.

Mezi vystupujícími na akci kritiků Evropské unie byl i Petr Drulák, bývalý první náměstek tehdejšího ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD a poté i velvyslanec ve Francii.

„Nemyslím si, že by pokus o vystoupení z Evropské unie měl smysl,“ řekl Drulák. Nemůžeme si ale myslet, že organizace jako Evropská unie jsou tady na věčné časy a je proto podle něj třeba mít připravenou alternativu. Zmínil, že ji vidí ve spolupráci středoevropských zemí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video