V Plzni se ztratily bločky s uloženými pokutami. Ilustrační foto

V Plzni se ztratily bločky s uloženými pokutami. Ilustrační foto | foto: Michal Žák, iDNES.cz

Dopravní podnik v Plzni prověřuje, co se dělo s pokutami

  • 9
Vedení plzeňského dopravního podniku začne prověřovat, co se dělo kolem pokut udělených černým pasažérům v době, když revizoři loni spadali pod soukromou firmu AB Finanční servis. Podle všeho se totiž některé pokuty ztratily.

Komunálním politikům se totiž dostaly do rukou kopie dokumentů, které mají dokazovat, že některé pokuty firma od černých pasažérů nevymáhala, nepřiznala to a měla tak dopravní podniky poškodit.

Zástupce firmy se MF DNES nepodařilo kontaktovat a získat jeho vyjádření. Později pro televizi Prima ale uvedl, že o ničem neví.

Mohli přijít až o 700 tisíc
I předseda kontrolního výboru zastupitelů Milan Chovanec (ČSSD) se domnívá, že je zapotřebí věc prošetřit. Chovanec řekl, že kopie se týkají kontrol černých pasažérů, kteří zřejmě pocházejí z ciziny.

"Odesilatel tvrdí, že má originály a má jít pouze o zlomek podobných dokladů, které se podařilo zachránit před skartováním," sdělil Milan Chovanec. V oznámení stojí, že podobných nepřiznaných pokut bylo několik tisíc.

"Pokud je to pravda, dopravní podnik by přišel zhruba o sedm set tisíc korun," konstatoval Chovanec.

Předseda představenstva dopravních podniků Miroslav Levora (ODS) potvrdil, že se vedení společnosti případem zabývá. "Začali jsme na tom pracovat a uvidíme, co z toho bude," prohlásil Levora.

Dopravní podniky už s firmou AB Finanční servis vedou spor o dodržení smlouvy. Vedení dopravních podniků říká, že firma provedla málo kontrol a domáhají se proto 24 milionů korun za nedodržení smlouvy. Zástupce firmy AB Finanční servis Viliam Hovanec pro Deník uvedl, že se bude s dopravními podniky soudit. Argumentuje tím, že ve smlouvě byly nesmyslné a nesplnitelné požadavky.

AB Finanční servis činnost revizorů zajišťovala pouze loni. Vykázala přes 43 tisíc přistižených černých pasažérů. To bylo asi o 16 tisíc víc než v předchozím roce, kdy revizoři patřili pod dopravní podniky. Ty letos revizory opět převzaly.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video