Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko sevřel mráz. Množí se nehody, některá místa jsou bez proudu

  6:53aktualizováno  21:07
Česko se propadá do mrazivé noci, teploty klesly večer k minus dvěma až minus čtyřem stupňům Celsia. Sníh a vznikající náledí způsobily dopravní kalamitu zejména ve středních Čechách a v Praze. Problémy jsou na dálnici D1. Všude po republice se množí nehody. Místy jsou lidé bez elektrického proudu. Meteorologové varují před závějemi zejména ve vyšších polohách.

Provoz MHD ve Středočeském kraji i některých částech Prahy zkomplikovalo odpoledne a večer husté sněžení, námraza na trolejích či výhybky zapadané sněhem. Autobusy, tramvaje a vlaky nabíraly zpoždění, hlavně příměstské linky jezdily odklonem nebo byly úplně zrušeny.

Řada komunikací byla kvůli sněhové kalamitě nesjízdná, uvedla Pražská integrovaná doprava (PID) na síti X a na webu. Meteorologové varovali, že se odpoledne ochladí, bude sněžit a může se tvořit náledí či zmrazky.

Vlaky S3, R21, R43 jezdily s výrazným zpožděním, a to kvůli zasypaným výhybkách ve stanicích Praha-Satalice, Praha-Čakovice a Chotětov. Linky S5, R24 a R45 měly zase problémy kvůli poruše výhybek v Kladně. Linka S34 byla dnes odpoledne úplně zrušena, stejně jako mnoho autobusových spojů napříč Středočeským krajem.

Některé linky byly zkráceny nebo jezdily se zpožděním. Problémy měly například spoje z pražského Zličína do Hostivice, z Bořislavky do Holubic, ze Smíchovského nádraží do Jíloviště, z Černého Mostu do obce Jirny a mnoho dalších. Několik autobusů na zasněžených silnicích zapadlo nebo je zastavily kolize jiných vozidel.

V Praze jezdily se zpožděním či odklonem některé tramvajové, městské i příměstské autobusové linky, a to kvůli sněžení i silnému automobilovému provozu ve městě, uvedl dopravní podnik na webu. Například autobus číslo 166 jezdil mimo areál Nemocnice Bulovka, omezený provoz měly linky 164 nebo 231.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

Silnice na Vysočině včetně dálnice D1 jsou obtížně sjízdné, jsou kluzké a pokryté vrstvou sněhu. Za dvě hodiny do 20:00 měla policie v kraji hlášených 17 nehod. Kamiony nemohou vyjet například po silnici 602 u Vyskytné nebo za Černovicemi na Pelhřimovsku. Informovala o tom mluvčí krajské policie Dana Čírtková. Řidiče vyzvala k velké opatrnosti.

Na dálnici měla auta potíže v okolí Větrného Jeníkova na Jihlavsku, který je na 104. kilometru D1. Před 20:00 se v tomto úseku střetla dvě nákladní auta, vozidlo najelo do svodidel na 164. kilometru D1 ve směru na Brno. Na Havlíčkobrodsku se na silnici 34 srazila čtyři vozidla u obce Krátká Ves.

Tisíce domácností v Karlovarském kraji jsou bez proudu, vypadává také signál

Teploty na Vysočině klesly i pět stupňů pod nulu. Tvoří se náledí a zmrazky, ve vyšších polohách na severovýchodě kraje mohou být místy i sněhové jazyky. Sněžení by podle meteorologů mělo v noci ustávat.

V Karlovarském kraji bylo až 24 tisíc domácností bez elektrického proudu. Během dne se dařilo některá přerušená vedení zprovoznit. Po 15:00 už bylo bez proudu v kraji jen asi 4000 odběrných míst, hlavně na Kraslicku, v Oloví, Dolních Nivách, Studenci a dalších menších osadách v okolí. Výpadky trvaly i v Lokti nebo ve Žluticích na Karlovarsku. Energetici odpoledne evidovali 13 poruch na vysokém napětí a další na nízkém napětí.

Už dopoledne se podařilo obnovit dodávky do Sokolova. Do té doby musela sokolovská nemocnice akutní lůžka přepnout na náhradní zdroj elektřiny a některé sanitky jezdily do jiných nemocnic.

Sníh komplikoval také dopravu v Libereckém kraji. Hasiči měli za noc a den přes 120 výjezdů. Na některých místech kvůli spadlým stromům uvízly sypače, přerušený byl provoz na několika železničních tratích a vlaky na trati z České Lípy do Bakova kvůli padajícím stromům zřejmě nepojedou až do půlnoci. Bez proudu bylo přes den až 3500 domácností, večer jich byly řádově stovky.

Problémy na železnici

Popadané stromy komplikovali také železniční dopravu. Spadlý strom nad ránem zastavil provoz na trati číslo 087 z Litoměřic do České Lípy u Blíževedel. Na trati číslo 140 z Chebu do Chomutova v úseku Karlovy Vary-Dvory – Karlovy Vary zastavily provoz větve v trakčním vedení. Na stejné trati v úseku Hájek – Ostrov nad Ohří zastavil vlak také spadlý strom.

„V souvislosti s počasím máme přerušený provoz na třech tratích v Karlovarském a Libereckém kraji. Ve dvou případech se jedná o spadlý strom na trati, před kterým zastavily vlaky, v jednom případě jsou to větve v trakčním vedení,“ sdělila v úterý ráno redakci iDNES.cz mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Problémy na silnicích

Noční sněžení zaměstnávalo i hasiče. „Od večerních hodin řeší jednotky požární ochrany napříč krajem události související s přechodem frontálního systému a sněžením. Jedná se jak o likvidaci spadlých stromů, tak o dopravní nehody,“ uvedli královéhradečtí hasiči na sociální síti X.

Na dálnici D1 u Bělotína v Olomouckém kraji zasahovali olomoučtí hasiči u nehody poté, co kamion při jízdě prorazil svodidla a zřítil se z mostu. Následně začal hořet. „Požár jsme uhasili a z vozu jsme s dobrovolnou jednotkou vyprostili řidiče a zahájili resuscitaci. I přes snahu zasahujících skončila událost tragicky, uvedli na sociální síti X.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Při požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk, na místo vyrazil i speciál Fénix

28. dubna 2024  9:28

Při ranním požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk. Sedm dalších lidí muselo být evakuováno,...

Irák schválil nový zákon proti homosexualitě, hrozí za ni až 15 let vězení

28. dubna 2024  8:40

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům lidí stejného pohlaví. Nově...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...