Kardinál Dominik Duka na Svatováclavské pouti. (28.9.2019, Stará Boleslav)

Kardinál Dominik Duka na Svatováclavské pouti. (28.9.2019, Stará Boleslav) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Na Duku podala trestní oznámení údajná oběť sexuálního zneužívání v církvi

  • 102
Muž, kterého podle jeho vyjádření v devadesátých letech zneužíval duchovní dominikánského řádu, podal trestní oznámení na pražského arcibiskupa Dominika Duku. Ten byl v té době představeným řádu. Oběť tvrdí, že nejvyšší český církevní hodnostář je za případy zneužívání spoluodpovědný, protože jim nezabránil.

O trestním oznámení informoval v úterý Jan Rozek z organizace Pro čistou církev, která obětem sexuálního zneužívání v církvi pomáhá. „Kardinál může být zodpovědný za nezabránění trestné činnosti a za nadržování a napomáhání pachatelům unikat před vyšetřováním a spravedlivým procesem,“ uvádí se podle Rozka v trestním oznámení.

Duka byl v letech 1986 až 1998 nejvyšším představeným v dominikánském řádu. Tehdy šestnáctiletého mladíka údajně zneužíval na počátku 90. let v dominikánském klášteře v Praze duchovní, který byl v roce 1994 vysvěcen na kněze. Oběť o případu tehdy Duku informovala.

„Ten pachatel, kterého Dominik Duka osobně znal a přijímal ho do řádu, mě atakoval pod pohrůžkami, bolestivě, a to jsem tehdy s Dominikem Dukou osobně řešil. On o těch trýznivých, velice bolestivých atacích toho člověka věděl, ale nevěřil jim,“ ocitoval v úterý muže server Seznam Zprávy.

Duchovní byl podle oběti v roce 2006 souzen církevním soudem poté, co jej ze sexuálního zneužívání obvinili další lidé. Verdiktu se nedočkal, zemřel v roce 2007.

Je to i hysterie, zlehčoval Duka ve Vatikánu zneužívání dětí v církvi

Kardinál Duka dříve uvedl, že případ před 25 lety řešil, mladíka i duchovního konfrontoval. Byl ale v patové situaci, protože to bylo „tvrzení proti tvrzení“. Jeho mluvčí Romuald Štěpán Rob v úterý Seznamu sdělil, že je Duka plně připraven spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení. I s ohledem na mlčenlivost se ale nebude k dosud neuzavřenému případu vyjadřovat.

Pravdu o zneužívání, žádá oběť

Muž po policii podle Rozka žádá, aby prošetřila závažné případy sexuálního zneužívání v minulosti i kardinálův přístup k obětem i pachatelům zneužívání až po současnost.

„Oběť v kauze zneužívání v dominikánském řádu dále uvádí, že se kardinál Duka opakovaně nepravdivě vyjadřoval v médiích o průběhu a vyšetřování závažných případů sexuálního zneužívání v římskokatolické církvi v České republice.“ uvedl zástupce organizace Pro čistou církev.

Kardinál Duka podal trestní oznámení na kněze kvůli zneužívání chlapce

Česká dominikánská provincie v dubnu uvedla, že dominikáni podezírají asi šest pachatelů ze svých řad, kteří se v 90. letech a v prvním desetiletí 21. století mohli dopustit sexuálního zneužívání. Činy se ve většině případů týkaly lidí starších 18 let, v jednom případě byla oběť mladší 15 let.

V případech, kdy se proti pachatelům sešlo dost svědectví, s nimi zahájili církevněprávní proces, který směřoval k pozastavení jejich kněžské činnosti a k izolaci od dalších potenciálních obětí. Světský trestněprávní proces nebyl v žádném z těchto případů zahájen.

Italská média informovala o církevním zneužívání v ČR (únor 2019):

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video